Magánszemély tulajdonos kölcsönt nyújt cégének

Kérdés:

Vállalkozásunk a tavalyi év óta magánszemély tulajdonostól kapott kölcsönnel rendelkezik. A kölcsön kamatával kapcsolatosan mire kell odafigyelnünk az elszámolás és adózás kapcsán?

Válasz:

A magánszemély tag általi kölcsön nyújtásának nem igazán a nyereségszerzés a célja, bár a cég finanszírozásán keresztül, ez is megvalósulhat. Ebben az esetben a rendszeresség is gyakori, sok esetben folyamatos tagi kölcsönökkel fedezik a cég kiadásait. A tagi kölcsön nyújtása nem nyilvánosan elérhető kölcsön, ezért akár egyedileg meghatározottnak is tekinthető. A tagi kölcsön nem minősíthető üzletszerű pénzkölcsön nyújtásnak.

Ha a tagi kölcsön kamatmentes, akkor nem merül fel adózás kötelezettsége. Amennyiben van kamatbevétele, akkor az adóköteles jövedelem lesz. A cég által a tagnak fizetett kamat nem lesz az SZJA-trv. szerinti kamatjövedelem, ezért ennek a bevételnek a jogcímét a felek között egyébként is fennálló jogviszonyra és a szerzés körülményeire tekintettel kell megállapítani. Ennek megfelelően kell az adóelőleg megállapítását, bevallását, befizetését teljesíteni. Ha a magánszemély kamatmentesen vagy a szokásos piaci kamatnál kisebb kamatra adja a tagi kölcsönt, akkor nem kell a cégnek az adózás előtti eredményt megnövelnie. Az alultőkésítés miatti módosító tételre azonban így is figyelni kell.

DT