A robotok több munkát végeznek mint az emberek

A robotokat alkalmazó cégek hatékonyabban és gyorsabban végzik el e munkát, melyek egyre több iparágban jelen vannak. 

A növekvő megrendelések teljesítésére a cégek nem voltak képesek elegendő munkaerőt alkalmazni, így robotok kezdtek megjelenni a gyárakban és az összeszerelő sorokon. Egyre több amerikai egyesült államokbeli cég vásárolt munkahelyi robotokat, egészen pontosan az idei negyedévhez képest 40%-al nőtt a robotok megrendelésének száma 2021-es év azonos negyedévéhez képest.


Orvosi eszközök és repülőgép-alkatrészek csomagolását gyártó Delphon Industries LLC vezérigazgatója, Joe Montano állítása szerint a koronavírus miatt kiesett emberek, az emelkedő bérek és a munkaerőhiány arra sarkallta a céget, hogy a gördülékenység és hatékonyság megtartása érdekében - a már meglévők mellé - további három robotot vásároljon. 

Robotok végzik a munkát az összeszerelő sorokon.


Érdekesség, hogy 2016-os adat alapján Észak-Amerikában a robotipar elmaradott volt más iparosodott országhoz, Japánhoz vagy Németországhoz képest, hiszen az USA-ban mindig megfelelő számú munkavállaló volt és mindig stabilak voltak a bérek. A használatban lévő robotok is főleg az autóiparban voltak jelen: összeszerelő soron végeztek hegesztő munkát. Azonban egy 2021-es adat szerint a robotok más iparágakban is teret nyertek: élelmiszergyártásban, a fogyasztási cikkek és a gyógyszergyártásban is. A cégvezetők elmondták, hogy a továbbfejlesztett képességek lehetővé teszik, hogy a robotokat bonyolultabb feladatokra is programozzák, amelyekhez az erő és a gyorsaság keveréke szükséges.


Montano úr elmondta, hogy a Delphon robotokat fejleszt, hiszen a robotok javították a vállalat termelékenységét anélkül, hogy a cég 200 fős létszámát növelné.


„Nem csökkentettük a létszámot, de áthelyeztük őket oda, ahol emberekre volt szükségünk”  – mondta Montano. Forrás: The Wall Street Journal

Kép forrása: pixabay.com

A kép illusztráció.

H.A.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]