Robotadó - Miért lenne rá szükség?

A robotok megadóztatásának ötlete egyre nagyobb teret nyer, mivel így lehetne kezelni a sok munkahelyet kiszorító automatizálás és mesterséges intelligencia problémáját. 

A robotok megadóztatásának gondolata az elmúlt években egyre nagyobb teret nyert, mivel az automatizálás és a mesterséges intelligencia egyre inkább kiszorít számos munkahelyet. Bár az adó látszólag visszatartaná a vállalatokat attól, hogy automatizált technológiával helyettesítsék az embereket, a termelékenység növelése érdekében az automatizálásra való nagyobb hagyatkozáshoz is vezethet. Ez viszont hosszú távon kedvezőtlen hatással lehet a munkavállalókra, mivel még nem láttuk az automatizálási forradalom munkaerőre gyakorolt hatásának teljes mértékét.

                                             A szakértők robotadót vetnének ki

Ezen aggodalmak ellenére azonban az automatizálás olyan módon változtatja meg a munkaerőt, amelyet nehéz megjósolni. Különösen a bérek egyenlőtlensége tűnik növekvőnek, mivel az alacsony képzettséget igénylő munkakörök eltűnnek, míg a magas képzettséget igénylő munkakörök egyre gyakoribbá válnak. Ez a tendencia valószínűleg folytatódik a jövőben is, ahogy az automatizálás egyre kifinomultabbá és szélesebb körben elterjedtebbé válik.

 

E változásokra tekintettel érdemes felülvizsgálni és megvitatni a robotadó gondolatát. Miközben egy ilyen politika kétségtelenül rendelkezik bizonyos potenciális előnyökkel, van néhány jelentős kockázat is, amelyeket figyelembe kell venni. Végső soron a politikai döntéshozókon múlik, hogy eldöntsék, érdemes-e bevezetni a robotadót.

Kép forrása: pexels.com - Jogtiszta fotó.
A kép ilusztráció. 
H.A.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]