Szlovákiai Magyar Közgazdász TársaságKapcsolat

E-mail: szmkt@szmkt.sk
Web: www.szmkt.sk

Székhely:
Námestie Svätého Štefana 6 – Szent István tér 6
92901 Dunajská Streda – 929 01 Dunaszerdahely
Slovensko – Szlovákia

Szlovákiai Közgazdász Társaság II. Találkozója Nyitra - Célzott források szolgálják a gazdasági átalakulást

II. Szlovákiai Magyar Közgazdászok Találkozó - Rendezvény Program

A Kárpát-medence közgazdászai Nyitrán találkoztak

II. Szlovákiai Magyar Közgazdász Találkozó Nyitrán


Magunkról

A rendszerváltozást követő időszak jelentős szakmai problémája volt Szlovákiában, hogy kevés képzett közgazdász dolgozott, s ez különösen igaz volt a felvidéki magyar közösségre. A szlovákiai magyar közgazdászokat összefogó szakmai egyesület, vagyis a Szlovákiai Magyar Közgazdász Társaság megalapítására a szándéknyilatkozatot 2009 novemberében nyolc közgazdász tette közzé azzal a céllal, hogy felvidéki szakembereket tömörítő társaságot hozzon létre, amely a nagy szakmai tekintélynek örvendő Magyar Közgazdasági Társaság partnerszervezete lehet, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság mintájára épül, és együttműködik más partnerszervezetekkel. Pár hónappal később, 2010 tavaszán szervezetünk meg is alakult Somorján, majd azon év júniusában bejegyzésre is került.
Azóta az SZMKT tagjai rendszeresen részt vesznek a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdász Vándorgyűléseken, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság találkozóin és a Vajdasági Magyar Közgazdász Társaság szakmai konferenciáin, de a Magyar Nemzeti Bank kiemelt rendezvényein is. Az elmúlt évtizedben pedig több nemzetközi konferencia társszervezői és résztvevői voltunk.
2018-ban társaságunk hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal szervezte meg a Szlovákiai Magyar Közgazdászok Találkozóját, Komáromban a Selye János Egyetemen, ahol magyar nyelven zajlik a közgazdászképzés. A találkozót kétévente szeretnénk megismételni, 2020-ban erre a járvány nem adott módot.
A szakmai szervezetünk a közgazdászok összefogása mellett több jelentős szakmai kiadvány megjelenésében vett részt, ezek közül is kiemelendő a Baross Gábor Terv elkészítése, amely a társaság égisze alatt történt széles szakértői csapat részvételével, s az egyetlen hasonló dokumentum a felvidéki magyarság újkori történetében. A terv felújítását is a társaságunk vezette, s ez a szakmai anyag szolgált a magyar kormány által létrehívott gazdaságfejlesztési program kiindulási pontjául is.
Az elmúlt évtizedben elért sikerek is arra tanítanak, hogy csak csapatban tudunk sikeresek lenni, ezért a folytatásban is azon fogunk dolgozni, hogy minél szélesebb körben tudjuk megszólítani a felvidéki közgazdászokat és a gazdaság iránt érdeklődő szakembereket, akikkel tovább tudjuk segíteni Dél-Szlovákia gazdaságának előremozdítását.
Szakmai tevékenységünk elemzések, kutatások készítése mellett a pénzügyi ismeretek bővítésre is kiterjed, valamint gazdasági kiadványok megjelentetését is fontos feladatunknak tartjuk.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]