Tőkebevonás - A megfelelő Magán/Kockázati tőkebefektető kiválasztása (targeting) 3.

Földrajzi korlátok és elérhetőség

A kiválasztás részletei - A földrajzi elérhetőség kérdése

Előző cikkeimből megtudhatta az kedves Olvasó, hogy a megfelelő magán/kockázati tőkebefektető kiválasztásához kiemelten fontos, hogy megvizsgáljuk a vállalkozásunk méretét. Ezen túlmutatóan fel kellett ismerjük, hogy vállalkozásunk milyen típusú a tőkebefektetési kritériumok szerint és mely vállalkozási életciklusban tart jelenleg. Az ágazati és tőkeigény szerinti kiválasztási tényezőkről előző cikkemben olvashat.


A földrajzi elérhetőség kérdése

Korábban az elsősorban az Egyesült Királyságból, illetve az Egyesült Államokból származott, Magyarországra beáramló kockázati és magántőke ún. országalapokba került, azaz kizárólag magyar befektetéseket finanszírozott. Mára ezen országok befektetői a Közép-Kelet Európai régiót egyen, úgynevezett regionális alapokon keresztül finanszírozzák, többek között budapesti képviseleti irodákkal melyek révén könnyen elérhetőek a magyarországi cégek számára is. A hazai befektetési képesség erősödésével, illetve az állam kockázatitőke iparág részvételével részben vagy kizárólagosan  hazai tőkével is jöttek már létre kockázati tőkealapok és működnek magyarországi alapkezelők, illetve léteznek kifejezetten magántőke befektetésre irányuló vagyonkezelő holding társaságok.

Források: vállalkozó.info, Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, pszaf.hu 


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében számos szakértő dolgozik, akik kérdéseikben támogatni és segíteni tudják Önt és vállalkozását. Forduljon Hozzám bizalommal a Finanszírozási Tanácsadó felületemen, vagy a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket   "Tőkebevonás - Speciális finanszírozási célok" címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]