Tőkebevonás - A tőkebefektetés fázisai - A korai fázis

INDULÓ CÉGEK FINANSZÍROZÁSA

KORAI FÁZIS - Induló cégek finanszírozása

Az ilyen befektetés célja, hogy a vállalkozás üzleti koncepcióját kialakítsák, üzleti tervet készítsenek, kutatást finanszírozzanak vele, prototípusokat fejlesszenek ki a vállalkozás induló fázisa előtt. Ennek a befektetésnek a célja, hogy a cégnek termékfejlesztésre és kezdeti piackutatásra biztosítson finanszírozást. A cég lehet alakulás közben, vagy működhet már egy ideje, de termékei még nem kerültek kereskedelmi forgalomba, így cél az értékesítés felfuttatása az indulást követően. A vállalkozások jellemzõen még veszteségesek ebben a periódusban.

 

Milyen esetben lehet vonzó egy vállalkozás?

A magántőke befektetők, különösen a korai szakaszú vállalkozásokba beszálló kockázati tőkebefektetők arra törekednek, hogy szakmai és pénzügyi tapasztalataik révén - alapkezelői minőségben az alap befektetési szabályzata mentén - maximalizálják portfólió vállalatuk értékét, anélkül azonban, hogy a mindennapi ügyvezetésbe beleszólnának. Igaz, képesek annak hatékonyságát nagyban növelni, eredmények elérését gyorsítani.

Általános szabályként elmondható, hogy egy társaság akkor kelti fel a magántőke befektetők figyelmét, ha "tényleges vállalkozás", és képes az átlagot jelentősen meghaladó növekedés lehetőségét felcsillantani jellemzően középtávon (azaz 3-5 éves időtávlatban).

Források: Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, hvca.hu


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében számos szakértő dolgozik, akik kérdéseikben támogatni és segíteni tudják Önt és vállalkozását. Forduljon Hozzám bizalommal a Finanszírozási Tanácsadó felületemen, vagy a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.


Előző cikkünket  
 "
Tőkebevonás - A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület" címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]