Tőkebevonás - A megfelelő Magán/Kockázati tőkebefektető kiválasztása (targeting) 2.

 Ágazat és tőkeigény szerinti lehetőségek

A kiválasztás részletei - Ágazatok szerint, vagy tőkeigény alapján?Előző cikkeimből megtudhatta az kedves Olvasó, hogy a megfelelő magán/kockázati tőkebefektető kiválasztásához kiemelten fontos, hogy megvizsgáljuk a vállalkozásunk méretét. Ezen túlmutatóan fel kellett ismerjük, hogy vállalkozásunk milyen típusú a tőkebefektetési kritériumok szerint és mely vállalkozási életciklusban tart jelenleg.


Ágazati kérdések - gazdasági ágazat

A kockázati és magántőke befektetők leggyakrabban  nem kifejezett szakágazati preferenciával, hanem számos gazdasági szektorba fektet be, azonban vannak, amelyek bizonyos meghatározott iparágakat elutasítanak. A kockázati tőke tipikusan kerüli az ingatlan finanszírozást - mely önálló pénzügyi ág -, valamint a mezőgazdasági alaptermelést. Egyes kockázati és magántőke befektetők ugyanakkor bizonyos gazdasági szektorokra specializálódtak, így biotechnológiára, információs technológiára, illetve kifejezetten innovációs eredményekre törekvő vállalkozások finanszírozására.


Tőkebefektetési igény nagysága - tőkeigény

Ez alapvetően határozza meg a befektető kiválasztását, hiszen nemcsak a cég mérete, hanem a szükségesnek ítélt tőke összege is nagy kérdés. Kis összeg, néhány millió forint, vagy néhány tíz-húsz millió forint alatt nem lehet találni kockázati tőkebefektetőt, értékben is többnyire csak állami tőkebefektetőkben reménykedhet a vállalkozó. A kisösszegű befektetések főleg az ún. , már korábban is bemutatott üzleti angyaloktól várhatók. Ugyanakkor a Jeremie-program kapcsán mostanság beinduló kisméretű és kisösszegű finanszírozást megvalósító alapoknál már eséllyel kopogtathatnak a kisebb vállalkozások is. Arról, hogy mely cégek indítanának Jeremie forrásból kockázati tőkealapot, a PSZÁF honlapján található (kockázati alapkezelők) adatbázisból, vagy korábbi cikkeimből is lehet információhoz jutni.


Források: vallalkozo.info , Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, 


A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségében számos szakértő dolgozik, akik kérdéseikben támogatni és segíteni tudják Önt és vállalkozását. Forduljon Hozzám bizalommal a Finanszírozási Tanácsadó felületemen, vagy a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket   "Tőkebevonás - Speciális finanszírozási célok" címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]