Nyíltvégű lízing - mit jelent ez pénzügyi szempontból?

2012 óta egy jogszabályváltozás lehetővé tette, hogy a nyíltvégű lízing havi törlesztőjének (ami igazából bérleti díj jellegű) az áfa-tartalmát a cégek visszaigényeljék olyan arányban, amilyen arányban a lízingelt eszközt a vállalkozás céljaira használják. Ez gépjármű esetén útnyilvántartás vezetését teszi kötelezővé. Ha a lízingelt autót 70-30%-ban használtuk céges utakra (a munkából hazaút is magánnak számít), akkor csak az áfa 70%-át írhatjuk le.
Mit jelent a mindennapokba ez? A lízingcég megveszi az általunk választott gépjárművet (ő vissza is igényli a teljes áfát). A kezdőrészletet első bérleti díj lesz, így abból is visszajár az áfa, már a línzingbe vevőnek. A havi törlesztőkben fogja a lízing cég kiszámlázni az áfát, de ezt vissza tudjuk igényelni!
 
A futamidő végén lesz egy maradványérték, amin megvesszük az autót. Erre már ki kell fizetnünk az áfát.
 
Mennyi lehet az önrész és a maradványérték?
 
Pl.: két éves futamidőnél 33% önrészt a szokás, három vagy öt éves futamidőnél 50%-ot. A maradványértéknek a nettó 30%-át írtak általában 3 évre, persze ez mindig szerződéstől és konstrukciótól függ.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/ado-penzugy/lizing-mit-jelent-ez-penzugyi-szempontbol

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]