Lízing - mit jelent ez pénzügyi szempontból?

Pénzügyi lízing esetén a lízingbeadó megvásárolja a lízingbevevő által igényelt eszközt (lízingtárgyat), s azt rendszeres díjfizetés ellenében a lízingbevevőnek a szerződésben rögzített időtartamra használatba, birtokba adja.
A lízingtárgy a lízingbeadó tulajdonában marad a futamidő végéig, de a lízingbevevőnek kell kimutatnia a könyveiben, így ő jogosult az értékcsökkenés elszámolására is.
A felek a szerződésben szabadon határozhatják meg az eszköz futamidőt követő tulajdonjogát.

A lízingbeadó vételi opcióval lehetőséget teremthet a lízingbevevőnek a lízingtárgy megvásárlására. Ekkor bérbevevő (lízingbevevő) megfizeti a maradványértéket, így a bérbevevő döntésétől függ, hogy a lízingtárgy a lízingbeadó tulajdonában marad-e, másik megoldás, hogy az utolsó lízingdíj megfizetésével a lízingtárgy automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül.
 
A maradványérték általában a már használt lízingtárgy piaci árával egyenlő. A lízingelt cégautó használatából eredő minden költség és kockázat a lízingbevevevőt terheli, és ő jogosult a hasznok szedésére is.
 
A hitelnél a vevő szerzi meg a tulajdonjogot, a pénzintézet csak a pénzt adja kölcsön hozzá, a lízingnél a pénzintézet / lízingbeadó a tulajdonos, a személy/cég csak bérlő, akinek elővásárlási joga van a futamidő végén megvenni az adott tárgyat, vagy ingatlant.
 
Tulajdonjog nagyon fontos, hiszen pl.: egy cég tönkre megy, az adóhivatal és a hitelezők nem jogosultak a lízingelt termelőeszközökre, vagy gépjárműre, hiszen az a lízingcég tulajdona.
Így a lízingcégek sokszor a kisebb kockázat miatt kedvezőbb kamatokat tudnak kínálni.
 
A lízingnek két fő csoportja az operatív lízing és a pénzügyi lízing. Az operatív lízing esetében a tulajdonjog a szerződés végén is a bérbeadóé marad, vagyis ez nem más, mint tartós bérlet.

Pénzügyi lízing esetén a tulajdonjog vagy előre meghatározottan a bérbevevőé lesz (ez a zártvégű lízing), vagy a bérbevevő csak elővásárlási jogot kap az adott tárgyra, amivel vagy él, vagy átruház másra, vagy ezek hiányában a tulajdonjog a lízingelő cégé marad. Mivel a tulajdonjog előre nem fixált, ezt hívják nyíltvégű lízingnek.

További fajtája még a visszlízing, ahol a már meglévő tárgyamat adom el a lízingcégnek, majd neki fizetem a havidíjat (ez tulajdonképpen a szabadfelhasználású hitel lízing megfelelője).

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]