Sokat tesz az ügyfélélmény javításáért a mesterséges intelligencia

Nagymértékben javíthatja az ügyfélélményt a mesterséges intelligencia alkalmazása – segítségével a technológia komoly segítséget nyújt a vállalkozásoknak.

Nem kérdés: a mesterséges intelligencia (MI) megjelenésével a kis- és középvállalkozásoknak lehetősége nyílt arra, hogy előnyükre fordítsák a technológiát. Segítségével az ügyfélélmény is javítható, ami komoly hasznot hoz a cégnek.

A mesterséges intelligencia-vezérelt, emberközpontú megközelítés a jelek szerint a siker kulcsa lehet 2023-ban és azon túl.

Cikkünk első részében szó esett arról, hogy segíthet az MI az informatikai folyamatok leegyszerűsítésében, s ezzel a vállalkozások előtt álló kihívások leküzdésében.

Hogyan járul hozzá azonban az ügyfélélmény javításához?

Az ügyfelek korábban főként chatbotok formájában ismerkedhettek meg a mesterséges intelligenciával.

Az MI-alapú chatbotok valóban szolgálhatnak 24 órás ügyfélszolgálattal, s ehhez nem kell fenntartani többtagú csapatot. A chatbotok alkalmasak arra, hogy a gyakran feltett kérdésekre válaszoljanak, termékajánlatokat adjanak, sőt a rendelések feldolgozásában is segíthetnek.

Ám ahogy a vásárlók elvárásai nőttek, úgy a chatbotok képességei is fejlődtek az utóbbi időben. 

A mesterséges intelligencia kulcsszerepet tölt be abban, hogy az ügyfelek pozitív elköteleződését segítsék a vállalkozások.


Sokat tesz az ügyfélélmény javításáért a mesterséges intelligencia
Sokat tesz az ügyfélélmény javításáért a mesterséges intelligencia


Érdemes az ügyfélszolgálatot - ésszerű mértékben – automatizálni, ezzel ugyanis a cégünk nemcsak időt spórol meg, hanem erőforrásait olyan tevékenységre fordíthatja, amelyek nagyobb értékű tevékenységnek számítanak, s ezzel az ügyfélélményt is javítja.

Ha a vállalkozás alkalmazza a mesterséges intelligenciát a marketingstratégiájában, azzal komoly előnyt szerezhet az ügyfélélmény-javítás terén.

Az amerikai McKinsey Intézet kutatása rámutatott: a fogyasztók 71 százaléka várja el a cégektől, hogy interakcióik velük legyenek személyre szabottak. Ha ez nem így van, 76 százalékuk frusztráltnak érzi magát.

A marketing szakemberek mesterséges intelligenciával képesek elemezni az ügyfél-adatokat, magatartásukba is mélyebben be tudnak tekinteni. Ezen támpontokkal jobban testre tudják szabni a marketingkampányokat, s kedvezőbb élményeket is kínálhatnak a vásárlás során.
Napjainkban nagy segítséget jelenthet az is, hogy technológiai halmazokba lehet integrálni a generatív MI-t. Ezzel felgyorsul a válaszírás az ügyfelek kérdéseire, valamint az üzenetek írása általában.

Ha például egy cég SMS-kampányt indít, használhatja a mesterséges intelligenciát üzenet-generálásra, a cél és a célközönség figyelembe vételével és azzal a céllal, hogy a kívánt tevékenységre fordítsa a figyelmet. A vállalkozás ilyen formán azt is tudni fogja, hogyan reagálnak az ügyfelek.

A mesterséges intelligencia-használat további értékes előnye, hogy képes a trend-azonosításra, valamint a jövő tekintetében is előre tudja jelezni azokat.

Vagyis, ha ezt figyelembe veszik, a marketingesek eldönthetik, miként osztják fel a költségvetést, mely ügyfelek legyenek leginkább megcélozva. A módszerrel nemcsak vonzani lehet a potenciális ügyfeleket, hanem át is alakítható, kik lesznek azok. Mindez a vállalkozás számára kulcsfontossággal bír, hiszen egy lépéssel versenytársaik előtt lehetnek.

Az MI a vállalkozásoknak igen sok lehetőséget nyújt, a működés- és ügyfélélmény-javítás, valamint a bevételnövelés terén. Érdemes élni vele.

L.A.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]