Így oldhatja meg az automatizálás a munkaerőhiány problémáját

A jövő tervezése során a gyártók számára nyilvánvaló, hogy még legalább egy évtizedig munkaerőhiánnyal kell szembenézniük. Az automatizálás kulcsfontosságú a probléma megoldásában. Lássuk, hogy miért.

Komoly gondot jelent a feldolgozóiparban a munkaerőhiány. Egyre égetőbb a helyzet, nemcsak Amerikában, a Közép-Nyugaton is – a megoldás a technológiákban keresendő.

Cikkünk első részében arról esett szó, milyen kihívásokkal szembesül a gyártás, amely a vállalkozások támogatásáért és a gazdasági növekedésért is felelős.

A gyártók számára a jövőbe tekintve nyilvánvaló, hogy munkaherőhiánnyal még legalább egy évtizedig küzdeniük kell. Ezért is van kulcsszerepe a probléma megoldásában az automatizációnak.

Lássuk, hogyan.

1.Az automatizáció csökkenti a toborzási költségeket és javítja a munkaerő-megtartást

A robotok mérsékelik a toborzási- és a munkaerő-költségeket is, amelyek gyakran igen borsosak egyetlen alkalmazott esetében. A munkaerő arányától függően egy nagy volumenű rendszer általában 1-2 év alatt megtérülhet. Ráadásul a munkaigényes feladatok elvégzésével a robotok javíthatják a munkaerő-megtartást, megtakaríthatják az alkalmazottak fluktuációjával és képzésével kapcsolatos költségeket.

2.A dolgozók összetettebb feladatokra koncentrálhatnak

Mivel a robotrendszerek képesek kezelni a hagyományosan emberi munkások által végzett, ismétlődő feladatokat, megszabadítják őket az összetettebb feladatoktól. 

Ilyen az anyagmozgatás, raklapozás és lerakás, gépi és lézeres karbantartás, összeszerelés és hegesztés, nagy sebességű rakodás és még sok egyéb.
 
Az automatizáció segíthet - Robot munka közben
Az automatizáció segíthet - Robot munka közben

3.Növeli a termelést, miközben csökkenti a költségeket és javítja a biztonságot

Az ipari robotok a hét minden napján, a nap 24 órájában, szünet nélkül dolgozhatnak. Ha erre van lehetőség, leállás nélkül működhetnek, lépést tartva a szezonális csúcsokkal és a megnövekedett fogyasztói elvárásokkal.

Ez a gyártók számára lehetővé teszi, hogy növeljék a termelést, miközben csökkentik a munkaerő- és működési költségeket.
Ráadásul, mivel a robotok többszáz kilót elbírnak, segíthetnek a gyártóknak mérsékelni az emelésből és az ismétlődő mozgásból eredő sérüléseket a munkatársak esetében.

4.Javítja a hatékonyságot és a minőséget

A robotprogramozás javítja a minőséget és az ismételhetőséget – eközben a hulladékot és a termékek károsodását is csökkenti. Nincs zörgés, elmozdulás vagy remegés, hiszen a termékeket minden alkalommal következetesen kezelik. Ez segít csökkenteni a pazarlást és az emberi hibák esélye is jóval kisebb.

A látó robotrendszerek képesek megszámolni és nyomon követni a tételeket. Észlelik a hibákat, szétválogatják a termékeket, így nincs szükség emberi munkára.

Elintézik a csomagolást, a raklapozást és a rakományok berakodását is, így munkaerőt, időt és pénzt takarítanak meg.
Természetesen, a robotok telepítése befektetés.

Nagy előny, ha rendelkezésre állnak hitelek és támogatások a robotrendszerek integrációjához.

A robotrendszerek integrálása jó befektetés, mert jelentősen növelheti a termelékenységet és a hatékonyságot, miközben csökkenti a munkaerőköltségeket. Sok esetben az ipari robotok idővel akár meg is térítik saját működésüket.

Nagy előny, ha a kis- és közepes méretű gyártók hitel- és államspecifikus programokat vehetnek igénybe a robotokkal végzett munkával kapcsolatos költségek ellensúlyozására.

Amerikában például a US Small Business Administration hitelezési és befektetési termékeket kínál, hogy segítse a kis gyártókat több mint 5 milliárd dolláros tőkéhez jutni - az induláshoz és a növekedéshez.

A CDC/504 hitelprogram hosszú távú, fix kamatozású finanszírozást biztosít akár 5 millió dollárig, hogy segítse a gyártókat automatizálni, korszerűsíteni vagy megvásárolni a jelentősebb tárgyi eszközöket, például berendezéseket és létesítményeket, amelyek elősegítik az üzleti növekedést és a munkahelyteremtést.

A 7(a) elnevezésű program esetében a kölcsönök létfontosságú forgótőkét biztosítanak a gyártóknak a berendezések vásárlásához, folyamatfejlesztési tervek elkészítéséhez és végrehajtásához, készletek beszerzéséhez és alkalmazottak felvételéhez.
Az Iowa Manufacturing 4.0 Technology Investment Program támogatásokat nyújt kis- és közepes gyártóknak az ipari robotok költségeinek ellensúlyozására. A jogosult gyártók akár 50 ezer dolláros összegre is pályázhatnak a Manufacturing Innovation Equipment Grants révén.

L.A.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]