Hogyan segíthet a robotika a gyártóknak megoldani a munkaerőhiányt?

A feldolgozóiparban fokozott gondot jelent a munkaerőhiány. A helyzet Közép-Nyugaton és Amerikában is egyre égetőbb, megoldást pedig az új technológiák jelenthetnek.

Abban valószínűleg mindenki egyetért, hogy a gyártás kritikus fontosságú.

Így van ezzel az Egyesült Államok és Közép-Nyugat is. A gyártás felelős a munkahelyteremtésért, a vállalkozások támogatásáért és a gazdasági növekedésért. Emellett az innováció kulcsfontosságú mozgatórugója is - segít új termékek és technológiák létrehozásában, amelyek javíthatják mindennapjainkat.

A feldolgozóipar Amerika-szerte a negyedik legnagyobb foglalkoztatási ágazat volt 2021-ben, több mint 12 millió alkalmazottal. Közép-nyugaton ez a legjelentősebb foglalkoztatási szektor.

Sok más iparághoz hasonlóan azonban a gyártók is komoly kihívással néznek szembe – a szakképzett munkaerő hiányával.

Még ha az országban minden szakmunkást foglalkoztatna is a feldolgozóipar, a Forbes jelentése szerint még mindig 35 százalékkal több állás lenne, mint amennyit be tudnak tölteni. A Deloitte előrejelzése rámutat, hogy 2030-ra az iparág több mint 2 millió munkavállalót hiányol majd.

A problémát tovább súlyosbította a koronavírus világjárvány - a gyártók még kevesebb valódi szakembert tudtak foglalkoztatni, s megugró munkaerőköltségekkel szembesültek.
 
Az új technológiák segítséget jelenthetnek a gyártók számára
Az új technológiák segítséget jelenthetnek a gyártók számára

Miért van munkaerőhiány a gyártásban?

A feldolgozóipar jelenlegi munkaerőhiányának több oka is van.

Egyrészt, a babyboomer generáció elérte a nyugdíjkorhatárt. Másrészt, a fiatalabb munkavállalók jellemzően más karriert keresnek maguknak: előnyben részesítik a négyéves képzéseket és a szellemi munkákat, a technológiai, egészségügyi, pénzügyi és egyéb iparágakban, mert ezekről úgy gondolják, jobb munkakörülményeket és fizetéseket kínálnak.

Gondot jelent a gyakori tévhit is, miszerint a gyártásban alacsonyak a fizetések és ezekhez a munkakörökhöz csekély készséget vagy oktatás szükséges. Ez azonban nem így van. Valójában számos gyártási munka fizet meglehetősen jól, ráadásul speciális készségeket és képzést igényel.

A másik tévhit, hogy a gyártási munkák veszélyesek. Noha tény, hogy a gyártásban végzett munka jár bizonyos kockázatokkal, ezek megfelelő biztonsági óvintézkedésekkel mérsékelhetők.

Problémát jelent az is, hogy egyesek szerint a gyártási munkák nem olyan stabilak, mint a többi állástípus. Ez szintén nem igaz. Számos gyártási munka meglehetősen stabil, jó előnyöket és munkabiztonságot nyújt.

S hogy hogyan képes az automatizáció segíteni a felsorolt problémákon?

A cikket folytatjuk.

L.A.

 

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]