Egyre bővül a kollaboratív robotok felhasználási köre

Az ipari robotok piaca a fejlődés új fázisába lép. Egyre bővül a robotgyártók kínálata, melyben nagyobb szerep jut a csuklósak mellett a kollaboratív robotoknak is.

Új szakaszába lép az ipari robotok piaca. Nem csupán kínálatbővítés zajlik az utóbbi időben: a robotgyártók új alkalmazási módszerekkel is előállnak. Egyre több sokoldalú gépet kínálnak a piacon – a trendek között megtaláljuk a kisebb és nagyobb rakományt is elbíróakat egyaránt.

Cikkünk első részében a csuklós robotokról esett szó.

Nagy a kínálat azonban az együttműködésen alapuló, úgynevezett kollaboratív robotokból is.

A várakozások szerint az együttműködésen alapuló robotok a teljes ipari roboteladás több mint 10 százalékát teszik ki %-át teszik ki 2026-ban.

Nem olyan rég jelentek meg - a bennük rejlő lehetőségeket még csak most kezdik felismerni a cégek.

Miközben számos alkalmazási területtel rendelkeznek - amellett, hogy olyan ipari környezetbe illeszkednek, ahol a hagyományosabb robotika már kiforrott - új területek és alkalmazások nyílnak meg a cobot megoldások előtt. Különösen igaz ez a gyógyszerek, az élelmiszerek és italok, valamint az új energia területén.

A becslések szerint a kobotok piaca az átlagosnál gyorsabb ütemben növekszik majd. A jelek már megvannak: a 2020-as visszaesést követően a globális kollaboratív robotok piaca erőteljesen fellendült 2021-ben, amikor az eladások a teljes ipari robotpiac 6,2 százalékát tették ki, a részesedés pedig éves szinten 0,4 százalékkal emelkedett – írta meg a roboticstomorrow.com.
 
Nagy a kínálat az együttműködésen alapuló, úgynevezett kollaboratív robotokból
Nagy a kínálat az együttműködésen alapuló, úgynevezett kollaboratív robotokból

Ugyancsak a becslések alapján 2026-ra a cobot-eladások meghaladják a teljes ipari roboteladások 10 százalékát. Az előrejelzések szerint az EMEA-ban az együttműködő robotokból származó bevételek nőnek a leggyorsabban (21,1 százalékos a összetett éves növekedési rátával - CAGR-el), és a kobotok a szállítmányok több mint 14 százalékát teszik ki 2026-ban, ami jelentős növekedés a 2021-es 8,1 százalékos részesedéshez képest.

A 10 kilónál kisebb modellek továbbra is vezetni fogják a piacot, miközben nyilvánvaló tendencia mutatkozik a nagy teherbírású kobotok terén.

Szintén betörnek a piacra a nagyon kis teherbírású asztali modellek. A kollaboratív robotok piacának két fő mozgatórugója a többi robottípushoz képest a viszonylag alacsonyabb költség, valamint a sokoldalú felhasználás, ami fontos tényező a gyártók számára, akik rugalmasságot követelnek a rövid és gyakran változó termékfutások és testreszabási igények miatt.

Számos kobot-szállító olyan kis- és középvállalkozásokat céloz meg, amelyek gyártósoraik automatizálását fontolgatják, azonban úgy érzik, nem indokolhatják vagy engedhetik meg maguknak a nagyszabású robotikai megoldásokba való befektetést.

Jó kilátások a SCARA, derékszögű és delta robotok számára

A SCARA robotok piaca is az átlagosnál gyorsabb ütemben fog növekedni. A SCARA robotok szélesebb alkalmazási körrel rendelkeznek, beleértve a nagy sebességű és nagy pontosságú felszedési és elhelyezési és összeszerelési funkciókat.
Általában kisebb szabású területeken használják őket: ilyen például az élelmiszer-feldolgozás, a vegyipar és a legfontosabb: az elektronika. Az együttműködő robotokhoz hasonlóan a 10 kg alatti kis modellek jelentik a növekedés fő hajtóerejét.

A derékszögű robotok piaca, amelyeket olyan funkciókra használnak, mint a ki- és elhelyezés, az anyagmozgatás, valamint a be- és kirakodás, várhatóan viszonylag stabil marad; az ital- és gyógyszeriparban népszerű delta robotok piaca is várhatóan stabil növekedésnek örvend a következő 5 évben, mivel ezek a végfelhasználói iparágak az előrejelzések szerint erős teljesítményt nyújtanak.

B.A.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]