Az ipari robotok új alkalmazásokban és új iparágakban is megjelennek 1.rész

A fejlődés új szakaszába lép az ipari robotok piaca. A robotgyártók bővítik kínálatukat és újabb alkalmazási forgatókönyveket céloznak meg a sokoldalú gépek a megnövekedett kínálatával.

Az ipari robotok piaca a fejlődés új szakaszába lép. Nemcsak kínálatbővítés történik az utóbbi időszakban, új alkalmazási forgatókönyvekkel is előállnak a robotgyártók, mióta több sokoldalú gép kapható a piacon.

A trendek között szerepelnek az egyre nagyobb és egyre kisebb rakományt elbíró robotok is.

Az elkövetkező néhány évben továbbra is a hagyományos csuklós robot irányítja a piac oroszlánrészét, olyan jelentős iparágakban, mint az autóipar. A növekvő iparágak ugyanakkor, mint például az élelmiszer- és italgyártás, valamint a gyógyszeripar erőteljes terjeszkedési lehetőséget jelentenek más robottípusok számára.

A csuklós robotok 2021-ben az ipari robotok teljes piaci értékének több mint 75 százalékát tették ki, ami a becslések szerint több mint 11,8 milliárd dollár volt.
 
Az ipari robotok piaca a fejlődés új szakaszába lép
Az ipari robotok piaca a fejlődés új szakaszába lép

Ezek a robotok uralják a piacot, az általuk kiszolgált számos iparág és széleskörű alkalmazási körük miatt, amilyen például az ívhegesztés, ponthegesztés, festés és anyagmozgatás.

Emellett a hasznos teherbírások széles skáláját kínálják. A legtöbb vezető csuklós robotgyártó nagy hangsúlyt fektet az autóiparra, de egyéb kulcsfontosságú ágazatok közé tartozik a fémipar, az elektronika, a gyógyszeripar, valamint az élelmiszer- és italgyártás is.

A csuklós robotok iránti éves kereslet elérte a 200 ezer darabot. A leginkább keresett, fő típusok a 200 kg feletti ponthegesztő robotok, festőrobotok, 6-10 kg-os ívhegesztő robotok és 80-200 kg-os anyagmozgató robotok.

2021-ben a 300 kg-nál nagyobb csuklós robotok globális piacának növekedési üteme meghaladta a 30 százalékot. Bár ezen robottípus továbbra is uralja a piacot, 2019 és 2021 között visszaesést tapasztaltak, amikor az autóipar összeomlott - sok csuklós robotgyártó jelentős piaci részesedést vesztett.

Ennek ellenére 2019-ben még mindig több mint 200 ezer csuklós robotszállítmány indult útnak és a várakozások szerint ez a szám csaknem megduplázódik: 2026-ban több mint 400 ezerre nő.

A cikket a kollaboratív robotokkal folytatjuk.

L.A.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]