Vasárnapi zárva tartás (4)

A kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról.

A vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény, a továbbiakban: zárva tartási tv.
 
Az alábbiakban foglaljuk össze a fontosabb szabályokat (1. rész kire tered ki?) (2. rész. nyitva tartás) (3. rész – korlátlan nyitva tartás vasárnap kisbolt tulajdonossal) – egyéb szabályok.
 
Az üzletek nyitvatartási idejét a kereskedő a Zárva tartási törvény és végrehatási rendeletei, a foglalkoztatottak és a lakókörnyezet érdekeire figyelemmel állapítja meg.
 
A törvény és a kormányrendelet betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. Azok megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság köteles szankciókat alkalmazni (az üzletnek a jogsértés előfordulásának ismétlődésétől függően 15-365 napi ideiglenes bezárását elrendelni), a fogyasztóvédelmi törvényben írt jogkövetkezmények mellett.
 
A települési önkormányzatok képviselő testülete rendeletben szabályozhatja
  • az üzletek éjszakai (22 óra és 6 óra közötti) nyitva tartásának a Zárva tartási törvény és kormányrendeletben foglalt feltételek további korlátozását,
  • a szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi és vendéglátó üzletek 24 és 6 óra közötti nyitva tartásával összefüggő közbiztonsági többletfeladatokhoz igazodó felügyeleti díjat.
A kereskedelmi hatóság bejelentés alapján, vagy hivatalból korlátozhatja veszélyes mértékű zaj esetén az üzlet éjszakai (22 és 6 óra között) nyitva tartását, illetve zárva tartást rendelhet el akkor is, ha az üzlet egyébként jogszerűen tart nyitva.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/vasarnapi-zarva-tartas-3

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]