Ültetési rend az üzleti életben?

Egy protokolláris eseményen, vagy akár egy esküvőn, óriási jelentőséggel bír az ültetési rend. Különleges figyelmességet és körültekintést igényel az ültetés oly módon való összeállítása, hogy senki ne sértődjön meg.

Ugyanakkor, akár házigazdaként, akár vendégként készülünk egy üzleti megbeszélésre vagy ebédre, noha az üzleti életben főszabályként nem kell ültetési rendet követnünk, nagy segítségünkre lehet, ha tisztában vagyunk a protokoll által előírt ültetési szabályokkal.

Az okosan kitalált ültetési rend, az üzleti életben is azt szolgálhatja, hogy kifejezzük a másik fél iránti tiszteletet, megkönnyítheti a tárgyalás és a társalgás menetét, ugyanakkor jelezheti tárgyalóasztal (azonos oldalán) ülők a hierarchiáját is.

Mire érdemes figyelni?

  • Válasszunk lehetőleg kör alakú (vagy ovális) tárgyalóasztalt, mert meghittebb légkört lehet teremteni.
  • Ha téglalap formájú asztal mellett döntünk, akkor az ábrán is látható – a diplomáciában jellemző – francia ültetési mód szerint üljünk. (Az asztal hosszabbik oldalán, középen vannak a „főhelyek”.)
  • A tárgyalóasztalt úgy érdemes elhelyezni, hogy mindkét „oldal” rálásson az ajtóra. (Az ajtónak háttal ülni, roppant kellemetlen, ami befolyásolhatja a tárgyalás hangulatát is.)
  • Tárgyalásstratégiai szempontból jó tudni, hogy a protokoll szabályai szerint, a legfontosabb személy jobbján foglal helyet a „delegáció” második legfontosabb tagja, balján a harmadik, majd kettővel jobbra a negyedik, kettővel balra az ötödik…
  • Vendégként mindig várjuk meg, hogy megmutassák a helyünket, azonban nyugodtan jelezzük, ha a hely valamilyen okból kényelmetlen, vagy kellemetlen. (Szemünkbe süt a nap.)
  • Ha külföldi partner esetén tolmács segítségét igényeljük, akkor ő közvetlenül a bal oldalunkon kapjon helyet.
  • Étteremben a vendégünket illeti a legjobb hely, vagyis ne üljön háttal a bejáratnak és vonzó látványban legyen része. (Rálátás a teremre, a panorámára.)
  • Figyeljünk arra, hogy hölgyet, étkezőasztal végére ne ültessünk.
  • Ha üzleti étkezés során, az asztal végén fennmarad egy üres szék, akkor úgy érdemes alakítani az ülésrendet, hogy saját munkatársunk (ne pedig a partnerünk /vendégünk kollégája) üljön az üres székkel szemben.

 

Példaként csak néhány ültetési mód:

( H - a házigazdák;  V - a vendégek, a számok a „rangot” jelzik.)



Ültetés, tárgyalás során; kör, illetve téglalap formájú tárgyalóasztalnál:

      


Ha az üzleti partner másodmagával, (például az asszisztensével érkezik), akkor a dohányzóasztalnál így is lehet ülni:


 

Noha az üzleti étkezés során nincs ültetés, mégis, egy ha elegáns üzleti vacsorán protokolláris ültetési rendet szeretnénk, ezt a klasszikus ültetési módot érdemes ismerni: 

  

Ha pedig az étkezés résztvevői között nincs nagy „rangkülönbség”, akkor ez az ültetés megfelelő:


 

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.



 






Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]