Széchenyi Programirodák hálózata

A Széchenyi Programirodák országos hálózatát az Új Széchenyi Tervben meghirdetett hatékonyság-növelés érdekében hozta létre a kormány. 2011 és 2014 között összesen 43 új iroda létesült országszerte.

A Miniszterelnökség háttérintézményeként működő hálózat feladatai a következőek:
  • az Új Széchenyi Terv operatív programok forrásainak népszerűsítése és a források elosztásának elősegítése;
  • a potenciális pályázók teljes körű, hiteles és naprakész tájékoztatása térítésmentesen;
  • a pályázók szakmai támogatása a pályázati folyamat teljes tartama alatt;
  • a kis- és középvállalkozások, civil szervezetek és önkormányzatok pályázati rendszerbe történő nagyobb arányú belépésének elősegítése;
  • információgyűjtés, javaslatok a Központi Programiroda felé.
A 2014-2020-as időszakra vonatkozóan a feladatkör bővül a
  • határon átnyúló uniós fejlesztések menedzselésével, és
  • a területi alapú tervezés koordinációjával.
A szervezet célja, hogy a térítésmentes, mégis személyre szabott tájékoztatás a pályázók számának növelését eredményezze. Szakmai segítséggel elkerülhetőek az adminisztrációs hibákból eredő sikertelen pályázatok, a több nyertes pályázat pedig növeli a források hatékonyságát és hozzájárul az ország versenyképességének növeléséhez. Az eddigi 3 év tapasztalatai alapján részarányosan a mikro-vállalkozások fejlesztésére irányuló lehetőségek kapcsán vették a legtöbben (10,34%) igénybe a Programiroda szolgáltatásait.
 
Budapesten működik a Központi Iroda, a Közép-magyarországi régióban pedig további négy helyszínen kérhetünk segítséget a pályázáshoz. A hat konvergencia régióban minden megyeszékhelyen, illetve nagyobb városban is megtalálhatóak a programirodák.
 
Széchenyi Programiroda hálózat keretében létrejött egy Brüsszeli Fejlesztési Kapcsolati Iroda is azzal a céllal, hogy elősegítse a magyar vállalkozások és intézmények közvetlen uniós forrású pályázatokban való nagyobb arányú részvételét. A brüsszeli iroda összekötő kapocskén funkcionál a magyar pályázó közösség és az Unió intézményei között. Feladatai közé tartozik továbbá az információközvetítés és pályázatfigyelés – különös tekintettel a Horizon 2020 programra.
 
A www.szpi.hu honlapon minden érdeklődő térképes kereső segítségével megtalálhatja a hozzá legközelebb eső programirodát, valamint tájékozódhat az aktualitásokról. A „Letölthető anyagok” menüpont alatt közérthető összefoglalókat találhatunk például az új operatív programokról, a fejlesztési források intézményrendszeréről, illetve a megyei fejlesztési koncepciókról.

Forrás: szpi.hu, vallalkozo.info
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]