Pár napon belül benyújtásra kerülnek a magyar operatív programok

Magyarország napokon belül benyújtja az uniónak a 2014-2020-as időszak európai forrásainak felhasználását tartalmazó operatív programokat – jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.



A kormány eddig 8 programot véglegesített, a partnerségi megállapodásra Brüsszelből megérkezett első észrevételek pedig egyes operatív programoknál további módosításokat tesznek indokolttá.
 
Csepreghy Nándor szerint az Európai Bizottság az elsők között tudja majd a magyar programokat véglegesíteni, így október közepén mind a 10 operatív programban megkezdődhetnek a pályázati kiírások.

Csepreghy Nándor beszélt a fejlesztéspolitikai intézményrendszer átalakításáról is, melynek szükségességét az indokolta, hogy a 2007-2013-as fejlesztési időszakban olyan keretrendszer működött Magyarországon, amely ugyan megfelelt az európai uniós jogszabályi lehetőségeknek, de nem adaptálódott a magyar gazdasági viszonyokhoz, bürokratikus, nehézkes rendszer jött létre.

A kormány 2010-ben kimondta, hogy gyökeres átalakításra szorul Magyarországon az uniós források felhasználásának intézményrendszere, ennek az időpontja a 2007-2013-as időszak teljes forrásainak kihelyezése utáni és a 2014-2020-as időszak pályázati kiírásainak megjelenése előtti időszakra tehető. "Ezt a hat-nyolc hónapot lehet felhasználni arra, hogy átalakítsuk az intézményrendszert, többek között reagálva a pályázóktól beérkezett igényekre" - fogalmazott a helyettes államtitkár.
 
Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy az Európai Unió a 2014-2020-as fejlesztéspolitikai ciklusban szeretné, ha a tagállamok egységes fejlesztési koncepció, stratégia mentén felhasználnák fel a forrásokat. Az Európai Uniónak, mint gazdasági közösségnek akkor lesz lehetősége versenytársaival szemben pozícióját javítani, ha a 28 tagállam egységes stratégia mentén használja fel a forrásokat.
 
EU2020 néven futó stratégia 11 területen határoz meg elvárásokat minden tagállam számára, és ebben a 11 témában kellett a tagországoknak vállalásokat tenniük.
 
Magyarország is az EU2020 stratégiában szereplő 11 témakörben tett vállalásokat a partnerségi megállapodásban, amit a magyar kormány az EU tagállamai közül elsők között nyújtott be Brüsszelnek, és amely megalapozza az operatív programok beadását.
 
Csepreghy Nándor megismételte, hogy az új fejlesztési időszakban megszüntetik az uniós forrásokat elosztó állami szereplők és a forrásokat felhasználó pályázók közé ékelődött közvetítőket, amely az intézményi rendszer bonyolultságát használta ki.Azok a pályázatírók, amelyek nem nyújtanak hozzáadott értéket - például nem foglalkoznak projektgenerálással, projektmenedzsment folyamattal - vákuumhelyzetbe kerülnek majd, mert az eddigi szerepüket az állam kiváltatná a Széchenyi Program Iroda hálózattal, ahol ingyenes állami szolgáltatásként segítenek a pályázatok elkészítésben. A Széchenyi Program Iroda a pályázat benyújtásakor adna segítséget a pályázónak, hanem a tervek szerint a projekt teljes életciklusa alatt is.
 
Az új pályázati kiírások az eddigieknél komplexebbek lesznek, és kiemelt támogatást tesznek lehetővé az előre kijelölt ágazatokban. Az ország újraiparosítását szem előtt tartva ide tartoznak majd az autóipari beszállítók, az IT-szektor és az egészségügyi ágazat.
 
A Széchenyi 2020 pályázatokra csak elektronikusan lehet pályázni és az állami adatbázisban rendelkezésre álló adatokat az intézményrendszer kéri majd le.

Forrás: MTI, vallalkozo.info

Kapcsolódó anyagok:

 
 
Amennyiben pályázat témában tanácsra van szüksége, kérem, írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

BNG

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]