Közelgő Ünnepek: Tippek üzleti ajándékozáshoz

Vannak cégek, akik az ünnepek kapcsán ügyfélparti szervezése mellett döntenek, mások egy-egy igényes lapot küldenek és a korábbi évek ajándékozási keretét inkább jótékonysági célra költik el, tájékoztatva erről vagy bevonva ebbe üzleti partnereiket is.

Amennyiben azonban a cég a klasszikus megoldás, az év végi üzleti ajándék mellett dönt érdemes néhány szempontot szem előtt tartania:

Igényes és személyes

Az jó, ha amellett, hogy a megajándékozottnak felhőtlen örömet szerez, egy ajándék utal az ajándékozóra is. Hiszen az ajándékozó rejtett szándéka az örömszerzésen túl az, hogy a megajándékozott valahányszor az ajándékát látja vagy használja jó szívvel gondoljon rá.

Ebből az is következik, hogy a céges lógóval feltűnő módon ellátott ajándékok, még ha oly hasznosak is (pendrive, esernyő, határidőnapló) könnyen egy szekrény vagy egy fiók mélyén, vagy valamelyik családtagnál végzik, mert a megajándékozott – okkal úgy gondolja - nem reklámhordozó. Érdemes ezért a védjegyet, logót diszkréten (esetleg egy határidőnapló belsejébe) tenni.

A legjobb megoldás természetesen a személyre szóló ajándék, amely a kapcsolat jellegéből fakadóan lehet egy szép album, de akár egy tea-, kávé- vagy bonbonválogatás. Ez utóbbiak esetében éppen az odafigyelés, hogy tudjuk milyen finomságot szeret a partnerünk (fehér, vagy paleo csokit stb.).

Amire figyeljünk azonban: az ajándékunk soha ne keltsen a partnerben rossz érzést. Akár azért, mert véletlenül valamilyen gyengeségében találva érzi magát (ezért érdemes körültekintően eljárni ital, vagy „hizlaló dolgok” ajándékozása során), akár azért mert ajándékunk túl személyes (kölni), vagy olyan értékű, amelyre már a protokoll a „lekötelező ajándék” kifejezést használva utal, mert az ajándék értéke jóval túl mutat mind az üzleti kapcsolat jellegén, mind annak szoros voltán.

A személyességhez még két momentum hozzájárul: a személyes átadás és az igényes csomagolás.

 

Elfogadhatja?

Annak érdekében, hogy ajándékozóként ne kerüljünk kellemetlen helyzetbe, érdemes tisztán látnunk, korlátozza-e a másik felet bármi ajándékunk elfogadásában.

A ajándékok elfogadása vonatkozásban többféle céges protokoll létezik. Van, amelyik azt írja elő, hogy nem, vagy csak meghatározott összeghatárig lehet ajándékot elfogadni, illetve az ajándékot a vezetőnek be kell jelenteni, esetleg az ajándékokat a kollégákkal is meg kell osztani.( Ez utóbbi eshetőségre gondolva lehet jó ötlet egy kisebb közösségnek adott csokoládé, vagy kávéválogatás.)

Túl személyes, vagy „lekötelező” ajándék esetében ugyanakkor arra is reálisan számíthat az ajándékozni szándékozó, hogy a partner - okkal - visszautasítja azt.

 

Köszönöm

Gyakori panasz, hogy a megajándékozó nem kap visszajelzést, (ha ajándékát nem tudta személyesen átadni, és ezért munkatársa vagy futár juttatta el a partnerhez), hogy megkapta-e az ajándékot a megajándékozott, illetve örömét lelte-e benne.

A megajándékozott egyik legfontosabb feladata, hogy az ajándékot 24 órán belül (ha a hétvége, ünnepek közbe ékelődnek, a rákövetkező első munkanapon) megköszönje. A legpraktikusabb megoldás, noha nem a legelegánsabb, ha telefonon felhívjuk az ajándékozót és személyesen köszönjük meg a figyelmességét. SMS-ben, e-mailben, facebook-on ezt nem szabad intézni. Természetesen a legelegánsabb megoldás a kézzel írott köszönet lenne…

 

Csendesen közelednek az ünnepek, ám a legnagyobb zűrzavar közepette se feledjünk, az  ünnepi ajándékozás  lényege: a gesztus, a törődés, a köszönet…

…ez pedig főleg odafigyelést és egy kicsivel több időt kíván tőlünk - nem nagy költségvetést!

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]