Fizetés nélküli szabadság – gyerek 3 éves koráig mi a munkajogi haszna?

A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.
A lényege, hogy bár nincs munkavégzés, se bérfizetés maga a jogviszony nem szűnik meg, ugyanakkor nem teljes tartalma (míg a szülés szabadság teljes tartama), csak első 6 hónapja minősül munkában töltött időnek. A végkielégítésre való jogosultság szempontjából nem kell figyelembe venni azt az egybefüggően legalább harminc napot meghaladó tartamot, amelyre a munkavállalót munkabér nem illette meg, kivéve a gyermek ápolása, gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság (stb.) tartamát. Azaz ezt az időt is számítani kell végkielégítés szempontjából.
 
A munkaviszonyt mind a munkavállaló, mind a munkáltató felmondással megszüntetheti, de a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság tartama alatt.

Fontos, hogy a fizetés nélküli 3 éve korig tartó szabadság egy olyan eszköz, amellyel a törvény védeni próbálja a gyermeket vállaló munkavállalót, ezt az Mt. akkor is megteszi, ha valaki ezt nem veszi igénybe. Az anyát vagy a gyermekét egyedül nevelő apát munkaviszonyának felmondással történő megszüntetése esetén a gyermek hároméves koráig - ha a munkavállaló szülési vagy a gyermek gondozása céljából fizetés nélküli szabadságot nem vesz igénybe - megilleti a védett kor intézménye, ami egy felmondási védelem.

Szülőn érteni kell (azaz nekik jár) a vér szerinti és örökbefogadó szülőt és együtt élő házastársukat, és aki a nála élő gyermeket örökbe kívánja fogadni és mér megindult az eljárás, a nevelő és helyettes szülőt, a gyámot. Ez fontos, mert a nevelőszülő jogosult erre a szabadságra, de GYES-re 2014.01.01-től már nem.
 
Aki 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekét otthon ápolja az keresőképtelenség okán mentesül a munkavégzés alól, de itt a betegség feltétel, ekkor is felmondási védelem illeti meg.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/fizetes-nelkuli-szabadsag-gyerek-3-eves-koraig-vagy-munka

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.
 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]