Védett kor - felmondási korlát

Gyakran hallani, hogy nyugdíj előtti 5 évben nem lehet senkit kirúgni. Ez nem igaz, de az igen, hogy szigorúbbak ebben az idősávban a felmondás szabályai.
Megmaradt tehát az új Mt.-ben is (2012. évi I. törvény) az úgynevezett „védett kor” intézménye, ami a nyugdíj előtt álló munkavállalók munkaviszonyának védelmét jelenti és a munkáltató oldaláról felmondási korlátozást jelent.
 
Úgy is mondhatnánk a munkavállalóra irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőző 5 éven belüli felmondani csak korlátokkal lehet, ezt jelenti a védett kor intézménye.
 
Ebben az idősávban a határozatlan idejű munkaviszonyt a munkáltató csak olyan felmondással szüntetheti meg a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása indoka körében, amelynek oka vagy, hogy a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegte,vagy egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Ezek az okok az azonnali hatályú felmondás okainak felelnek meg. Azaz csak olyan súlyos esetekben lehet úgymond rendes – felmondási idővel járó – felmondást alkalmazni, amikor úgymond rendkívüli, azaz azonnali felmondásnak lenne helye a korra való tekintettel.
 
Ebben az idősávban a határozatlan idejű munkaviszonyt a munkáltató csak olyan felmondással szüntetheti meg a munkavállaló a munkavállaló képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő indokból, ha a munkaszerződése szerinti munkahelyén nincs az általa betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő betöltetlen másik munkakör, vagy a munkavállaló az e munkakörben való foglalkoztatásra irányuló ajánlatot elutasítja.

Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/jog/a-felmondasi-tilalmak-mikor-nem-lehet-felmondani

Amennyiben jogi témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]