Elnézést, hogy is hívják?

„E földi élet útjait róván, összekerülünk egy-egy halandó társunkkal, beszélgetünk egy darabig, aztán elválunk. És eszünkbe sem jut nyíltan és férfiasan megkérdezni tőle,mi a neve? Felebarátaink neveivel kapcsolatban valami sajátságos, tartózkodó álláspontot foglalunk el. Mintha attól félnénk, hogy valami borzalmas titokra bukkanunk, így gondolkozunk: "Lehet, hogy e rokonszenves idegent Snooksnak, vagy pláne Bugginsnak hívják. Jobb meg sem kérdezni." – írja Wodehouse egyik regényében.

Noha inkább más okból, de valamennyien éreztünk már hasonló elfogódottságot, ha nem tudtuk még új beszélgetőtársunk nevét. Valójában nincs okunk a feszélyezettségre: ha egy bemutatkozás elmarad éppen úgy udvariasan rákérdezhetünk beszélgetőtársunk nevére, mintha elfelejtettük azt.

 

Mindannyian feszengtünk már kényelmetlenül, mert elfelejtettük újdonsült ismerősünk nevét, noha ő pár perce mutatkozott csak be. Megnyugtató hát tudni, hogy a szakértők szerint akkora stresszel jár a bemutatkozás, hogy nem egyszerűen elfelejtjük partnerünk nevét, hanem meg sem jegyezzük azt. S mint ahogyan tőlünk sem áll semmi távol, ami emberi, okkal feltételezhetjük, hogy partnerünk is hasonló cipőben jár, és már ő sem emlékszik a mi nevünkre.

A legfontosabb: Azt a hibát ne kövessünk el, hogy arra kérjük partnerünket, ismételje el újra a nevét - legott.

Ezzel azt a kényelmetlen érzést kelthetjük benne, hogy hibázott és mi ezen nemcsak hogy „rajtakaptuk”, de még ki is javíttatjuk vele a hibáját. A faragatlanságunkon az sem enyhít, ha úgy fogalmazunk, hogy „Elnézést, nem értettem a nevét, megismételné?”.  Még akkor se tegyünk így, ha motyogott, hadart, vagy nagyon halkan beszélt. Nincs olyan kapcsolat, amely számára ez a – „nevelő gesztus” - jó kezdetet jelentene.

Válasszunk elegánsabb megoldást:

  • Ha a névjegyét is átadta beszélgetőtársunk a bemutatkozás során, nézzük meg, és onnan próbáljuk memorizálni a nevét.
  • Ha van közös ismerős, rákérdezhetünk titokban, hogy is hívják új ismerősünket.
  • Ám, talán az egyik legemberibb gesztus, ha a beszélgetést folytatva, egy ponton „bevalljuk”, hogy sajnos elfelejtettük partnerünk nevét, és arra kérjük, ismételje meg.
A fenti tudományos okot ismerve, okkal számíthatunk arra, hogy beszélgetőtársunk is hasonló cipőben jár, és számára is megkönnyebbülés, hogy így a mi nevünkre is rákérdezhet, feszengés nélkül.
Sőt, a közös gyengeség feletti cinkos összekacsintás, remek alap egy jó kapcsolathoz.

 

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]