Céges parti – vendéglátóként

A céges kapcsolatok ápolására, jubileum megünneplésére, illetve egy-egy sikeres üzleti év lezárásaként gyakori hogy a cégek kisebb vagy nagyobb partit tartanak. Ma már a cégek az év végi ajándékozás mellett vagy helyett szívesebben köszönik meg egy közös koccintással és élménnyel az elmúlt időszak közös munkáját.

 

Vendéglátóként ugyanakkor komoly kihívást is jelet egy ilyen parti, még akkor is, ha profikra bízzuk a szervezést. A lényeges kérdésekben a döntést ugyanis a vendéglátó hozza (meghívottak, dress code, program, menü) és noha felelős az oldott hangulatért, valójában a számára (és munkatársai számára) egy céges parti nem könnyed szórakozás, hanem „munka”. Fontos az összeszedettség és a tudatos jelenlét, mert egy-egy baki a (vendég) partnerrel való együttműködés rovására is mehet. Noha pont az ellenkező lett volna a parti célja.

 

Megívó

A meghívót, úgy elegáns, ha postán küldjük ki, benne minden fontos adattal, így különösen: helyszín, időpont, elvárt öltözék, program, mikor és hová várják a részvételről a visszajelzést. Ugyanakkor, mert gyakori, hogy a meghívott adós marad a visszajelzéssel, telefonon is érdemes egyeztetni, illetve a program előtt egy stílusos, ám nem tolakodó, emlékezetőt is küldeni.

 

Vendéglátó szerepében

Vendéglátóként óriási baki beesni a saját partira, mondván a munkatársak mindent intéznek. A meghívónak (cégvezetőnek és a „bord” tagjainak) a parti elejétől jelen illik lennie, hogy fogadni tudják a vendégeket és rövid beszélgetést követően „bevezessék őket a társaságba”. Ugyanakkor már előre arról is gondoskodni érdemes, hogy a munkatársak közül (noha egy ügyfélpartin valamennyien „vendéglátók”) kinek mi a feladata. Adott esetben kit kérhet meg a vezető, hogy az újonnan érkezett vendéget, még pár percig kísérje, illetve ismertesse össze más vendégekkel.

 

Házigazda

Amennyiben az este során elárvult vendégeket lát, a vendéglátó feladata ismét egy kicsit a szárnyai alá venni őt és új társaságot keresni neki.

 

Small talk

Úgy elegáns, ha a vezető minden társasághoz csatlakozik egy rövid időre, kifejezve ezzel azt, hogy mindegyik vendég fontos a számára. Érdemes ügyelni azonban arra, hogy a társalgás ne csússzon át üzleti tárgyalásba, ugyanakkor olyan közvetlen se legyen, hogy azt a beszélgetőtárs félreértheti, vagy megsértődhet rajta. (Érdemes kerülni a politikát és a viccek és sikamlós történetek mesélését.)

 

Pohárköszöntő

A céges parti része a vendéglátó köszöntője, vagy étkezéses alkalmak esetén pohárköszöntője. Az ilyen beszédek legfontosabb két vonása: rövid és szellemes. Hiba, még egy jubileumi beszéd esetében is, cégismertetőt tartani.

 

Dress code

Sokat segíthet a vendégeknek, ha a meghívóban dress code is szerepel. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a vendéglátónak (és valamennyi munkatársnak) is, a dress code-nak megfelelő öltözékben illik megjelennie. Ha tehát az elvárt megjelenés „business casual”, akkor a koktélruha vagy a flitteres felső éppen úgy hiba a nőknél, mint a férfiak esetében a póló zakóval, vagy a farmernadrág.

 

Könnyen ehető ételek 

Legyen bármi is a trend, egy okos vendéglátó tudja: az étel legyen finom és könnyen fogyasztható – minden értelemben. Ne legyen kihívás, hogy miként is kell, egy-egy ételt az „etikett szerint” elfogyasztani, illetve érdemes vigyázni arra is, hogy olyan étel mellett döntsünk a menü összeállítása során, ami nem csöpög, vagy pereg. Érdemes ugyanakkor olyan ételválasztékot kínálni, amelyben a vegetáriánusok éppen úgy találnak finom falatokat, mint az egyes ételekre allergiások.

Még egyszer a legfontosabb tudnivaló: az év végi céges parti – társasági összejövetelnek „álcázott” üzleti esemény! Amennyiben ezt szabály sosem tévesztjük szem elől, akkor a partin való részvétel segíthet bennünket cégen belül és kívül, saját és cégünk szakmai és személyes jó hírnevének megerősítésében.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]