Az egyes társasági formákra vonatkozó átalakulási szabályok

Az átalakulás során találkozhatunk társasági formák szerinti speciális szabályokkal is:
Kkt-Bt. közel áll egymáshoz ez abból is látszik, hogy itt a forma váltás nem átalakulás!

Közkereseti társaság betéti társasággá vagy betéti társaság közkereseti társasággá a társasági szerződésének a módosításával alakulhat át. Az ilyen társasági formaváltozásokra az átalakulásra vonatkozó szabályokat nem kell alkalmazni.
 
Ha közkereseti társaság betéti társasággá való átalakulása során az addig korlátlanul felelős tag felelőssége korlátozottá válik, az ilyen tag e változás bekövetkeztétől számított ötéves jogvesztő határidőn belül még korlátlanul felel a társaság harmadik személlyel szemben fennálló olyan tartozásáért, amely e változás előtt keletkezett.
 
Ha a társaságból valamennyi beltag vagy valamennyi kültag kiválik, a társaság az utolsó beltag vagy az utolsó kültag kiválásától számított hat hónapos jogvesztő határidő elteltével megszűnik, kivéve, ha a társaság e határidőn belül a társasági szerződése módosításával a betéti társaságként vagy közkereseti társaságként való működés törvényes feltételeit megteremti, és ezt a változást a cégbíróságnak bejelenti.
 
Gazdasági társaság részvénytársasággá történő átalakulása esetén az átalakulási közleménynek a Gt.-ben megfogalmazott általános követelményeken kívül tartalmaznia kell a részvények fajtáját (osztályát) és névértékét.
 
Ha a részvénytársaság alakul át más gazdasági társasággá, a részvények - az átalakulással létrejövő gazdasági társaság cégbejegyzésével - érvénytelenné válnak. Az érvénytelenség jogkövetkezményeinek alkalmazásáról a bejegyző végzés kézhezvételétől számított 30 napon belül a jogutód gazdasági társaság vezető tisztségviselőinek kell gondoskodnia, a Gt.-ben előírtaknak megfelelően.


Korábbi kapcsolódó szakmai anyag: http://www.vallalkozo.info/hirek/az-atalakulas-kozzetetele-hitelezok-ertesitese
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]