30 százalékkal több pénz innovációra 2014-től

A Horizont 2020 elnevezésű kutatás-fejlesztési keretprogramnak köszönhetően harminc százalékkal több, összesen 70 milliárd euró jut majd innovációra a 2014-2020-as uniós költségvetési időszakban.

Erről Cséfalvay Zoltán parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkár beszélt a Horizont 2020 program nyitókonferenciáján Budapesten.

Az Európai Unió a gazdasági válságból való kitörés fő mozgatórugójának az innovációt tekinti, amit jól tükröz az e téren nyújtott támogatások növekedése is. 

Az európai országok délkelet-ázsiai versenytársaikkal összehasonlítva hátrányt szenvednek a kutatási eredményeik gyakorlati megvalósítása és ipari hasznosítása során – ebből kifolyólag a program egyik célkitűzése a kutatási eredmények megvalósításának és hasznosításának elősegítése.

 Magyarország szempontjából fontos változásnak tekinthető, hogy az újonnan csatlakozott kelet-közép-európai országok az uniós szintű innovációs források 5 százalékát érik csak el; a Horizont 2020 program célja, hogy mintegy 816 millió euróval szélesítsék ki a támogatásokat (a problémát az Európai Tanácsban elsőként a magyar elnökség vetette fel 2011-ben).

Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy szintén a program költségvetéséből részesül 2,7 milliárd euró támogatásban a budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet is, a kormány számításai szerint pedig a következő hétéves ciklusban a kohéziós és strukturális alapokból érkező 7300 milliárd forintnyi uniós forrás mintegy 10 százalékát közvetlenül kutatás-fejlesztésre fordítják.

Hozzátette: megvannak a technikai és szervezeti feltételei annak, hogy Magyarország sikeres legyen az uniós szintű forrásokért zajló kutatás-fejlesztési versenyben.

 A konferencián jelen volt Wolfgang Burtscher, az Európai Bizottság Kutatási és Innovációs Főigazgatóságának igazgató-helyettese is. Kihangsúlyozta, hogy a Horizont 2020 program költségvetését megemelték, miközben az Európai Unió teljes költségvetését 4 százalékkal csökkentették. Elmondása szerint a keretprogram megvalósítása jóval egyszerűbb lesz, aminek kidolgozásában a magyar elnökség 2011 első félévében jelentős részt vállalt.

Jó eredménynek nevezte, hogy Magyarország 1500 sikeres pályázattal összesen 270 millió eurós támogatást kapott kutatás-fejlesztésre a korábbi, 2007-2013 közötti hetedik keretprogramban.

Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) megbízott elnöke arról beszélt, hogy a magyar pályázók sikerét a NIH konkrét programokkal segíti, az úgynevezett Nemzeti Kapcsolattartók (NCP-k) hálózatát üzemelteti. A nyitókonferencia is ezt a célt szolgálja, illetve a Horizont 2020 programról számos információs napot tartanak országszerte - tette hozzá. Hangsúlyozta: a magyar kutatók részvétele a programban nincsen korlátozva, annyi támogatást nyerhetnek el, amennyi sikeres pályázatot benyújtanak.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]