Olcsó energiát ígérnek befektetőknek Pécsen

Egy jelentős hőenergiát igénylő társaság megtelepedése a területen egyszerre járulhatna hozzá a helyi adóbevételek és a foglalkoztatás növeléséhez - állítja a Veolia.
Új, ipari beruházásokra kiválóan alkalmas területeket alakított ki a pécsi erőmű egykori melléktermékeinek lerakására szolgáló, immár tájrendezett Tüskésréten a Veolia Energia Magyarország csoporthoz tartozó Pannonpower. Az 51 hektáros terület nem csak mérete és logisztikai elhelyezkedése miatt optimális a beruházást tervező vállalatoknak, hanem a pécsi erőmű közelségének köszönhetően is, amely olcsó hőenergiával képes ellátni bármely újonnan felépítendő termelőüzemet. Speciális adottságai miatt a terület kifejezetten a nagy hőigényű ágazatokban tevékenykedő vállalatoknak lehet vonzó célpont, amelyek Pécsre csábításával a társaságcsoport tevőlegesen részt kíván vállalni a város gazdaságának fellendítésében - hívták fel a figyelmet a Veolia Energia Magyarország képviselői.
Többszörösen is nyerhet Pécs a város energiaellátásának megújuló alapokra helyezésével, s a korábban a széntüzelés melléktermékeként képződő salak és pernye tárolására kialakított zagykazetták területének rekultiválásával. A Tüskésrét néven ismert, több mint 300 hektáros terület nyugati oldalán Pécsi Megyei Jogú Város Önkormányzata rekreációs parkot alakított ki, amelyet a lakosság hamarosan teljes egészében birtokba vehet. Itt számos kikapcsolódási lehetőség várja majd a felnőtt és a gyermek korosztály tagjait egyaránt. 
Emellett a pécsi erőművet is működtető Pannonpower társaságcsoport a közelmúltban fejezte be a tájrendezést a terület keleti felén is. A Veolia Energia Magyarország csoport érdekeltségébe tartozó Pannonpower 51 hektáros területen gondoskodott a korábban salak- és pernyetárolásra használt terület termőfölddel való lefedéséről, valamint a terület csapadékvíz-elvezető rendszerének kialakításáról és növényzet telepítéséről. Hosszú távon pedig a társaság iparfejlesztési célok megvalósítására kívánja használni a városközponthoz közeli értékes ingatlanokat.
"A terület elhelyezkedése ideális, hiszen a város sűrűn lakott részeitől távolabb, az M60-as autópálya közelében fekszik, miközben mérete akár nagyméretű ipari üzemek megtelepedését is lehetővé teszi. További járulékos előnyt kínál a pécsi erőmű szomszédsága, amely olcsó forró vízzel-, vagy gőzzel képes ellátni akár egy nagyméretű termelőüzemet is" - mondta Fernezelyi Ferenc, a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója. A szakember kifejtette: az utóbbi szempont miatt a Tüskésrét elsősorban a nagy hőigényű ágazatokban - például a gyógyszer- vagy az élelmiszeriparban - tevékenykedő társaságok számára lehet vonzó. Egy jelentős hőenergiát igénylő társaság megtelepedése a területen egyszerre járulhatna hozzá a helyi adóbevételek és a foglalkoztatás növeléséhez, valamint javíthatná tovább a baranyai megyeszékhely energetikai rendszerének hatékonyságát. 
"Társaságcsoportunk mindig alapvető prioritásnak tekintette, hogy az energiatermelésen túl is aktív szerepet töltsön be Pécs gazdasági és társadalmi életében. A stratégia eredményességét mutatja, hogy a pécsi erőműben végrehajtott tüzelőanyag-váltásnak köszönhetően a baranyai megyeszékhely lett az első megyei jogú város Magyarországon, amelynek távhőellátása száz százalékban biomassza tüzelésen alapul" - fogalmazott Fernezelyi Ferenc. 
A pécsi erőmű széntüzelésű blokkját több mint egy évtizeddel ezelőtt állították át faapríték-tüzelésűre. Emellett 2013 őszén egy új, 70 megawattot meghaladó hőtermelő kapacitású szalmatüzelésű blokkot helyeztek üzembe a létesítményben. Ennek eredményeképpen teljesen megszűnt a város függősége a külföldi fosszilis energiahordozóktól, míg a tüzelőanyag-beszerzési rendszer kiépítése új bevételi forrást teremtett a térség agrárgazdálkodói számára. Az pedig már kifejezetten a pécsi lakosság energia- és környezettudatosságának erősítését célozta, hogy az erőművet üzemeltető Pannonpower 2015 tavaszán egy új látogatóközpontot adott át a pécsi erőműben, ahol a látogatók a legmodernebb eszközök mellett interaktív játékelemek révén ismerkedhetnek meg a létesítmény múltjával és jelenével, valamint a megújuló energiaforrások hasznosításának fontosságával.
"A következő lépés, hogy társaságcsoportunk Pécs gazdasági életében is nagyobb szerepet vállaljon, s a magunk eszközeivel igyekezzünk új beruházókat a városba csábítani, összhangban a település vezetésének iparfejlesztési terveivel" - tette hozzá a Veolia Energia Magyarország Zrt. kereskedelmi igazgatója,

Forrás: vállalkozó.info

ZBT
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]