Kaposvári Cukorgyár: teljes energiafelhasználás biogázzal

A nemrégiben átadott biogáztisztító-beruházás révén a kaposvári cukorgyár az első olyan répacukorgyár a világon, amely a feldolgozáshoz szükséges teljes energiaigényét biogáz termelésével önállóan biztosítja.
Egy hétmilliárd forint értékű fejlesztés eredményeként hétezer négyzetméter alapterületű cukorcsomagoló üzemet és egy biogáztisztító-berendezést adtak át szerdán az osztrák Agrana csoporthoz tartozó Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárában.
Az évi 160 ezer tonna cukor csomagolására alkalmas csarnok hatmilliárd forintba került. A beruházás teljes költségét az Agrana biztosította, míg az új, évente tízmillió köbméter biogáz megtisztítására alkalmas biogáztisztító-állomás egymilliárd forintot meghaladó beruházásához 500 millió forintot uniós pályázaton nyert el az Agrana Csoporthoz tartozó Biogáz Fejlesztő Kft., 500 millió forintot pedig saját erőből biztosított.
Johann Marihart, az Agrana igazgatóságának elnöke kiemelte: az eddigi és a most átadott fejlesztések célja, hogy az elkövetkező években is versenyképesek maradjanak a régióban. 
A most átadott biogáztisztító-beruházás révén a kaposvári cukorgyár az első olyan répacukorgyár a világon, amely a feldolgozáshoz szükséges teljes energiaigényét biogáz termelésével önállóan biztosítja - hangsúlyozta az elnök. A cukorcsomagolóról szólva pedig azt mondta, ezzel is készülnek az Európai Unió által megszabott cukorkvóta (a kaposvári cukorgyár esetében ez évi 105 ezer tonna) eltörlése utáni időszakra.
Johann Marihart közölte: a gyártási kapacitás mára jóval meghaladja az előírt cukorkvótát, évente 125 ezer tonna cukrot tudnak előállítani a kaposvári gyárban, amely közel 300 embernek ad munkát. 
Az Agrana igazgatótanácsának elnöke kitért arra is, hogy az áfacsalók milyen nagy kárt okoztak az ágazatnak. Köszönetet mondott a magyar kormánynak, és "nagy segítségként" értékelte, hogy az áfacsalókat kiszorítja a piacról. 
Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára stratégiai célkitűzésként a magyar élelmiszergazdaság versenyképességének növelését fogalmazta meg. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a kaposvári cukorgyár fejlesztései megfelelnek ezeknek a céloknak, hiszen ez a beruházás is hozzájárul munkahelyek megőrzéséhez, teremtéséhez, továbbá ahhoz, hogy a cukorgyár a 2017-es kvótaeltörlés után is helyt tudjon állni az európai versenyben, alkalmas legyen a régiós piaci feladatok ellátásra. A biogáztisztító üzemről szólva pedig azt mondta: Kaposváron olyan beruházást valósítottak meg, amely példaértékű lehet sok magyarországi vállalkozás számára.
Az államtitkár örömtelinek nevezte, hogy a Magyar Cukor Zrt. mintegy 15 ezer hektáron, csaknem 400 termelővel szerződött cukorrépa-termesztésre, egyúttal hangsúlyozta: elkötelezettek a termelők támogatásában.
A most átadott csomagolóüzem építését 2014-ben kezdték el, egy 2013-ban megépült 60 ezer tonnás, egyedi technikával épült cukorsilóhoz kapcsolódó beruházás keretében. 
A hagyományosan legnagyobb forgalmú termékből, az egy kilogrammos kristálycukorból az új üzem akár a 100 ezer tonnát meghaladó teljes hazai kereslet csomagolására is képes lesz, de a tervek szerint a szomszédos országok piacait is részben innen látják majd el. Emellett a különleges minőséget igénylő vevőknek a tervek szerint évi 30 ezer tonna cukrot csomagolnak, továbbá az üzem alkalmas 25-50, illetve 500-1500 kilogrammos kiszerelésű csomagolásra is.
A 2007-ben elkezdett, több mint négymilliárdos megújuló energiaprogram újabb állomásaként most átadott biogáztisztító üzemmel teljesen önállóan, külső energiaforrás nélkül tudják biztosítani a cukorgyártás energiaigényét. Ez az első olyan üzem Magyarországon, amely a földgázhálózathoz kapcsolódva, a hálózatban kötelező minőségi paramétereknek megfelelő gázt lesz képes betáplálni. 
A kaposvári cukorgyárban évente megtermelt mintegy 35 millió köbméter biogáz - ami a földgázzal ellentétben széndioxid-kibocsátás szempontjából teljesen semleges energiaforrás - előállításához mintegy 50 ezer tonna nyersanyagot használnak fel, amit a kampányidőszakban a cukorgyártásban keletkező melléktermékekből, kampányon kívül pedig más üzemektől vásárolt mezőgazdasági melléktermékekből és hulladékokból állítanak elő.
Magyarország egyetlen cukorrépa-feldolgozó üzemében az idei, várhatóan 125 napig tartó kampány alatt naponta 7200 tonna répát dolgoznak fel, és a tervek szerint 125 ezer tonna cukrot állítanak elő. A kampányban több mint 200 állandó dolgozó és mintegy 70 idénymunkás vesz részt.

Forrás: MTI / vállalkozó.info
Fotó: Magyar Cukor Zrt. facebook-oldala

ZBT
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]