Tőkebevonás - Melyek a befektetőkeresés előtti teendők?

A lehetséges finanszírozási források számbavétele 10.

Ismétlés: Mit nevezünk befektetésnek?

Befektetésnek ebben a témakörben a magántőke-befektetést tekintjük; azaz azt a folyamatot, amelynek során egy pénzvagyon tulajdonosa vagy kezelője – a befektető – a rendelkezésére álló pénz felhasználásával egy vállalkozás – a céltársaság – részére finanszírozást nyújt, és a finanszírozás révén abban tulajdonrészt szerez. A befektetés történhet tőkeemeléssel, üzletrészvásárlással ami bizonyos esetekben kiegészülhet más, átmeneti jellegű finanszírozási formában  nyújtott finanszírozással. A befektetés egy üzleti jellegű tevékenység, elsődleges célja általában a minél magasabb hozam elérése. 

A befektetés ellentéte a kilépés, angol szakkifejezéssel exit.

Tőkebevonás - A befektetőkeresés előtti teendők 

Ha már átgondoltuk a helyzetünket és a célkitűzéseinket, ideje hozzáfognunk a szükséges dokumentumok, számítások elkészítéséhez. Fontos hogy mielőtt az első kapcsolatfelvételt megtesszük a reménybeli befektetőkkel, már kész anyagokkal rendelkezzünk, amik a befektető fejében felmerülő kérdésekre választ adnak. A befektetők kedvelik a jól átgondolt, előkészített tájékoztató anyagokat, és üzleti terveket, és ha ezzel sikerül kedvező első benyomást kialakítani, az már félsiker!

A befektetőkeresés elengedhetetlen kellékei

  • befektetői összefoglaló
  • a projekttel kapcsolatos műszaki információk, hatósági engedélyek, megvalósíthatósági tanulmányok, illetve bármi más ami még a befektető számára fontos lehet.

Itt különösen fontos olyan szakértő igénybevétele aki ért a tőkebefektetők nyelvén, tudja hogy mit szeretnek látni, hallani. Egy ilyen segítő magunk mellett tudása a befektetői tárgyalások során megfizethetetlen lehet.

Amint ezek a dokumentumok elkészültek, kezdődhet a befektető felkutatása.

Előző cikkünkben  olvashattak arról, hogy hogyan keressünk befektetőt.

Orbán Balázs
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]