Tőkebevonás - Hogyan keressünk befektetőt?

A lehetséges finanszírozási források számbavétele 9.

Ismétlés: Mit nevezünk kockázati tőkének (venture capital)?

A kockázati tőke a magántőkének az a típusa, amely induló, vagy az életciklusuk korai szakaszában lévő vállalkozásokat finanszíroz. A kockázati tőkebefektetés jellemzően tőkeemeléssel (és nem üzletrészvásárlással) történik. A korai életszakasz miatt a kockázati tőke a magántőke-befektetéseken belül az átlagnál kockázatosabbnak számít, viszont az elérhető hozamok is lényegesen magasabbak.
Tőkebevonás - Hogyan keressünk befektetőt?

Mielőtt tőkebefektető bevonását határoznánk el a vállalkozásunkhoz, alaposan mérlegelnünk kell a döntés várható következményeit, előnyeit és hátrányait. Egy befektető bevonása jelentős mérföldkő az vállalkozásunk életben is, ami hosszú távra meghatározhatja a sorsunkat, ezért fontos hogy mielőtt belevágunk, felmérjük a lehetséges hatásokat. Az alapos felkészüléssel könnyebben meg tudjuk magunkat óvni a szükségtelen kudarcoktól, és a saját helyzetünk felmérése, továbbá a befektetők gondolkodásmódjának megismerése segít abban, hogy a lehető legjobb feltételeket tudjuk elérni a tőkebevonás során.

Elsősorban az alábbiakat kell mérlegelni:

  • a cégem alkalmas-e?
  • én alkalmas vagyok-e?
  • mit akarok elérni?
  • mennyit ér a cégem?
  • mennyi pénzre van szükségem?
  • mit kell cserébe adnom?
  • konkrétan kik azok a befektetők akik szóba jöhetnek?

Érdemes már az átgondolás szakaszában a szakértő segítségét kérni, aki okos kérdésekkel, szakmai tapasztalataival segíteni tudja abban, hogy tiszta kép alakuljon ki számunkra. Ha ezeket a kérdéseket átgondoltuk, a helyzetünket és a lehetőségeinket felmértük, akkor érdemes nekikezdeni a konkrét előkészületeknek.

Előző cikkünkben olvashattak a kockázati tőketársaságok működéséréről.

Orbán Balázs
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]