Tőkebevonás - Az üzleti tervről céljairól és hasznáról őszintén

Az üzleti terv  célja, hogy „el tudja adni” az üzleti ajánlatot. 

Az üzleti tervről őszintén


Korábbi cikkeinkben már foglalkoztunk az üzleti terv alapismérveivel, de ideje feltegyük magunknak a kérdést, hogy valójában mi is ténylegesen a célunk, amikor egy üzleti tervet állítunk össze vállalkozásunkról, akár egy bankhitel feltételeként, akár egy tőkebevonási lépés kezdeti befektetőkeresői fázisában.


Mi is a tényleges célja?

A befektetők megkeresésének kiindulópontja, hogy a forrásokat kereső vállalkozó fel tudjon mutatni egy életképes üzleti tervet. (Ezt még a bankok is megkövetelik egyes hitelekhez ügyfeleiktől.)

Az üzleti terv fõ célja, hogy „el tudja adni” az üzleti ajánlatot. Egyúttal a befektető szemében ez az első komoly megmérettetés, egyben az egyik legfontosabb döntési szempont a cégvezetés tapasztalatának/minőségének megállapításához.

Ebben a viszonylag terjedelmes dokumentumban a lehetséges befektetőknek meg kell mutatni, hogy a tőkét kereső vállalkozás „kihagyhatatlan” lehetőséget tud nyújtani s befektetése eredményesen megtérül.

Üzleti tervet azonban korántsem a befektetők számára, hanem a vállalkozás belső tervezése céljából kell készíteni. A tervezés tehát elsősorban az üzleti stratégia és finanszírozás átgondolására, a vállalati célok meghatározására szolgál, egyben baj estére útmutatást nyújt, hiszen tartalmaznia kell érzékenység vizsgálatokat, ügyfél minősítési módszereket és átgondolt eljárásokat arra az esetre, ha például valamely ügyfél nem fizet.

Kifejezetten ajánlott a több évre szóló (iparágtól, cég életciklustól függően 2-3-5 éves) üzleti tervet egy stratégiai keretbe (tervbe) helyezve elkészíteni. Az üzleti tervet rendszeresen felül kell vizsgálni.

Pénzügyi tanácsadók, nagy könyvvizsgáló cégek fontos szerepet játszhatnak egy jó terv kidolgozásában, annak kritikus átvizsgálásával, és segítséget nyújthatnak a megfelelő hangsúly megtalálásában. A kockázati és magántőke tőke befektetők azonban nem azt akarják megtudni, milyen jól írnak mások, hanem meg akarják ismerni, mit tervez és képes tenni a vállalkozás vezetése a vállalkozás sikerre viteléhez, illetve eredményesebbé tételéhez.

Sok üzlet azért sikertelen, mert terveiket nem gondolták át, írták le és részletezték megfelelően. Az üzleti tervet magas szinten és ellenőrizhető módon kell elkészíteni.

 

Források: vallalkozo.info, Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület, pszaf.hu 


Amennyiben finanszírozás és tőkebefektetés témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

Előző cikkünket "Tőkebevonás - A befektetői beszámoló" címmel ajánlom olvasóim figyelmébe.

Orbán Balázs

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]