Kishaszonjármű vagy személyautó nyílt végű pénzügyi lízing keretében való beszerzése áfa szempontból megéri?

Akár magánszemély, akár vállalkozás is lízingelhet. A nyílt végű kifejezés azt jelenti, hogy a lízingelés lejártakor a lízingelt jármű sorsa nyitott, előre nem megszabott, a szerződés nem tartalmazza. Azaz nem tudni ki lesz a tulajdonos, erről szabadon rendelkezhet a lízingbe vevő. Egy új szabályozás a nyílt végű pénzügyi lízing egy nagy előnyt is kínál. Ha ugyanis egy egyéni vállalkozó vagy társas vállalkozás áfa visszaigénylésére jogosult, akkor nyílt végű pénzügyi lízing keretében személyautó után is visszaigényelheti az áfát.
Korábban csak kishaszongépjárművek megvásárlása esetén létezett áfa-visszaigénylési lehetőség. Ma már a személyautó után befizetett áfa is visszaigényelhető.
 
Miért van az, hogy ha a cég megveszi a gépjárművet nem tudok áfát visszaigényelni, ha lízingeli igen?
 
Az áfa visszaigénylésére azért van lehetőség személyautó-vásárlás után is, mert a lízingelés nem vásárlás. A vállalkozás vagy vállalkozó valójában nem vásárolja meg a járművet – a lízingelés lényege éppen az, hogy a jármű a lízingcég tulajdonában marad.
 
Továbbá a nyílt végű pénzügyi lízing azt jelenti, hogy a lízingszerződésbe nem kerül bele az a kitétel, hogy a lízingbe vevő végül maradványértéken megvásárolja a járművet, így ez nem vásárlás.
 
Így az első lízingdíjban benne foglalt áfa rögtön a kifizetés után visszaigényelhető, és ugyanígy a havi vagy háromhavi lízingdíjakat terhelő áfa is havonta visszaigényelhető.
 
Természetesen az autó nem magánhasználatú, hanem a vállalkozási tevékenységet szolgálja, így az áfa csak olyan arányban igényelhető vissza, amilyen arányban a személyautót a cég az adóköteles tevékenységhez kapcsolódóan használta.
 
A maradványérték áfáját nem lehet visszaigényelni, hiszen ott már valóban értékesítésről és nem bérlésről van szó.
 
Azaz összességében elmondható, hogy áfa szempontjából megéri.

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.


 

 

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]