Az egyéni vállalkozók és a TB

A biztosítási és járulékfizetési kötelezettségről, a fizetendő járulék mértékéről szóló alapvető szabályok, azaz a legfontosabb TB szabályok, a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (továbbiakban: Tbj.)és végrehajtására vonatkozó 195/1997. (XI. 5.) kormányrendelet tartalmazza.
A Tbj. meghatározza, hogy ki minősül egyéni vállalkozónak és ez a járulékfizetési szabályok szempontjából elsődlegesen fontos. Minden egyéni vállalkozói nyilvántartásban szereplő természetes személy ide tartozik, továbbá speciális körök, mint például közjegyző, ügyvéd, önálló bírósági végrehajtó. Nem tekinthető viszont egyéni vállalkozónak, aki a tevékenységet kizárólag őstermelői igazolvány birtokában végzi, az adószámmal rendelkező, az egyéb szálláshely-szolgáltatási tevékenységet folytató, valamint a bérbeadást végző magánszemély.
 
Az egyéni vállalkozó biztosított, jogosult TB ellátásokra és járulékokat kell fizetni. A TB általában háttérjogviszony, amely egy alap jogviszony mögött jön léte. Így ahogy munkaviszonyt létesít valaki, egyből biztosított lesz – fizetnie kell nyugdíjjárulékot és egészségbiztosításit, de kap majd nyugdíjat vagy például táppénzt ha beteg lesz
 
Az egyéni vállalkozói jogállás önmagában egy olyan alapviszony, amely létrehozza a biztosítási jogviszonyt.
 
A TB jogviszony így az egyéni vállalkozói nyilvántartásba való bejegyzés napjától az egyéni vállalkozói nyilvántartásból való törléséig fennáll. A biztosítási jogviszony megítélése szempontjából tehát a tényleges munkavégzésnek, illetve a tevékenység megkezdésének nincs jelentősége.

bővebb információ: http://www.nav.gov.hu/nav/inf_fuz

Amennyiben adó témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1 486 18 00 callcenter-en keresztül.

 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]