PDF letöltés

A bejelentkezési kötelezettség elmulasztásának jogkövetkezménye

Gazdasági, adóköteles tevékenység nem folytatható anélkül, hogy a vállalkozó/vállalkozás be ne jelentkezne az állami adóhatóságnál, a NAV-nál.

Ezt az egykapus rendszer úgymond megteszi helyette, és a főbb adatokat elég a cégjegyzékbe, vagy a nyilvántartó szervhez (egyéni vállalkozók) bejelenteni, akik továbbítják az adóhatóságnak. Ez azt jelenti, hogy ezzel a cselekménnyel az adózó teljesítette egyik legfontosabb adókötelezettségét a bejelentkezést. Akik egykapus rendszerben ezt nem tehetik (pl. áfaköteles tevékenységet végző magánszemély) azoknak maguknak kell formanyomtatványon teljesíteni e kötelezettségük, különben komoly következményekre számíthatnak.

A bejelentkezési kötelezettség megsértésének általános következménye a mulasztási bírság kiszabása.
Az adóhatóság mulasztási bírságot szab ki:

  1. ha az adózó bejelentkezési, változásbejelentési kötelezettségét késedelmesen, hibásan, valótlan adattartalommal vagy hiányosan teljesíti,
  2. bejelentkezési, változásbejelentési kötelezettségének egyáltalán nem tesz eleget,
  3. ha bejelentéshez vagy cégbejegyzéshez kötött tevékenységet vagy adóköteles tevékenységet adószám hiányában folytat.

A mulasztási bírság összege magánszemély adózó esetén ide értve az egyéni vállalkozót is 200 ezer forintig, más adózónál 500 ezer forintig terjedhet és a bejelentkezési, változásbejelentési kötelezettség teljesítésre határidővel felhívják az adózót. Ezután 2szeres a bírság.

A NAV nyilvánosságra hozza azoknak az adózóknak a rendelkezésre álló azonosító adatait, akik (amelyek) bejelentkezési kötelezettségüknek nem tettek eleget.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]