PDF letöltés

Egykapus bejelentési rendszer

ELÉG EGYSZER BEJELENTENI A VÁLLALKOZÁSUNK, NEM KELL KÜLÖN AZ ADÓHATÓSÁGHOZ IS

Az egyéni vállalkozó tevékenysége okán az okmányirodához intézett bejelentéssel személyesen vagy elektronikusan az ügyfélkapun keresztül kéri az adószám megállapítását és a bejelentkezés napjával kap adószámot (a visszaigazolás gyakran késik)

Ha a tevékenység folytatásához cégbírósági bejegyzés szükséges , azaz cégek esetében (Bt., Kft., Rt.) az adózó a cégbírósághoz intézett bejegyzés iránti kérelem benyújtásával kezdeményezi az adószám megállapítását.

Tulajdonképpen külön cselekmény nélkül megkéri az adószámot azzal, hogy bejegyzi a vállalkozást és a bejelentkezés napjával kap adószámot vagy adóregisztráció eljárás után állapítják meg adószámot! /

Az adóregisztrációs eljárás 1 munkanap ha tagoknak van adóazonosító számuk, max.: 8 munkanap. A kizáró akadályok ellenőrzése történik ezalatt- addig technikai azonosítószám van ami számlakibocsátásra nem jogosít és minden bejelentés elektronikus és cégbíróságon keresztüli.

Ha az adózó egyébként adóköteles bevételszerző tevékenységet bejegyzés nélkül folytathat – ebbe a körbe tartozik pl. az alapítvány, a társadalmi szervezet, az általános forgalmi adóköteles tevékenységet végző magánszemély –, tevékenységének megkezdése az állami adóhatóságnál az e célra szolgáló nyomtatványon írásban teljesíti bejelentkezési kötelezettségét.

Ha az adózó bejelentkezési kötelezettségét maga teljesíti, a bejelentkezés során a tevékenység kezdő időpontját is köteles az állami adóhatósághoz írásban bejelenteni. Ekkor az adózó közvetlenül az állami adóhatósághoz nyújtja be a bejelentkezésre rendszeresített formanyomtatványt, az állami adóhatóság ennek alapján veszi az adózót nyilvántartásba és állapít meg részére adószámot.
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]