PDF letöltés

Horizont Európa: új hírportál és tudásbázis támogatja a magyar részvételt

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal új pályázói portált hozott létre a 95,5 milliárd euró keretösszegű Horizont Európa programban való magyar részvétel elősegítésére.

magyar nyelvű hivatalos honlap teljes körűen és naprakészen teszi közzé a sikeres pályázáshoz nélkülözhetetlen információkat, értelmező anyagokat, aktuális híreket és szakmai rendezvényeket, emellett szakértői szolgáltatásokkal is támogatja, hogy a hazai szervezetek még eredményesebbekké váljanak a közvetlenül pályázható uniós források elnyerésében.

A Horizont Európa program első két évében mintegy 15 milliárd eurónyi támogatásról döntenek, elsősorban a digitális és zöld átmenetet, az egészségügy, a biztonság, a klímaváltozás, energetika, közlekedés, a fenntartható mezőgazdaság kihívásait, illetve a kutatói karrierépítést, a kutatási infrastruktúrákat, valamint az innovációs ökoszisztémák építését célozva. Jelenleg mintegy 350 pályázati lehetőség áll nyitva az érdeklődők előtt, ezen felül hamarosan közel 100 további felhívás is megnyílik.

 

Az előző hétéves ciklus során a magyar szervezetek 1479 sikeres pályázati részvétellel mintegy 367 millió euró támogatáshoz jutottak a Horizont 2020 pályázatain, ám ez csupán 0,6 százalékát jelenti a program teljes költségvetésének. „Közös cél, hogy ezt a teljesítményt megsokszorozzuk, és 2027-re Magyarország részesedése a közvetlenül pályázható uniós KFI forrásokból elérje a lakossággal arányos 2,18 százalékot. A magyar pályázókban megvan a képesség a bekapcsolódásra, mi pedig minden rendelkezésre álló eszközzel segítjük őket, hogy az erős verseny közepette még nagyobb eséllyel szálljanak ringbe a Horizont Európa keretprogram forrásaiért” – mondta dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Hozzátette: a Hivatal megerősített eszköztára magába foglalja a naprakész hírek és információk átadását, a tematikus rendezvények szervezését, a személyre szabott, ingyenes pályázati tanácsadást, a pályázói és értékelői tapasztalatok megosztását éppúgy, mint a hazai forrásból indított rásegítő pályázatokat. Mindez a tudás az új portálon első kézből megismerhető, teljes körűen összegyűjtve és folyamatosan frissítve várja az érdeklődőket. (NKFIH)

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]