PDF letöltés

A vállalkozások munka-erőpiaci alkalmazkodóképességének fejlesztése – GINOP-3.5-18-2020-00166 számú pályázat megvalósítása a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártsa nemzetgazdasági ágazatban

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége konzorciumban a LIGA Szakszervezetekkel A Munka Jövője – Hogyan segíthetik a modern technológiai eszközök az emberi munka hatékonyságának növelését és a munkavégző képesség fenntartását címmel pályázatot valósított meg.

Korábbi pályázatok során végzett kutatásaink azt mutatták, hogy a gyártósorok mellett dolgozók és a nehéz fizikai munkát végző munkavállalók egészségi állapota a kor előrehaladtával erősen romlik. A népesség idősödése és a munka-erő hiány különös aktualitást adott a pályázatnak.

Egészségügyi felmérést végeztünk, módszertant alakítottunk ki és pilot jelleggel 10 vállalkozásnál üzemi körülmények között a napi munkarendbe beillesztve próbáltunk ki különböző exoszkeletonokat és kollaboratív robotokat, kobotokat.

 Az exoszkeletonok „mellényként” viselhető – az emberi munkát segítő, könnyítő – eszközök. Erőátvitellel segítenek a dolgozók egészségi állapotának megőrzésében a nehéz fizikai munka és a gyártósori munkavégzés során. Integrálásuk a mindennapi munkába zökkenőmentes volt, semmiféle módosítást nem igényelt a munkafolyamatban. A próba folyamat végén értékelést végeztünk és látható volt, hogy azon munkavállalók - akiknél a mindennapokban jelen van a fájdalomérzet -  már az első nap után is a fájdalomérzet csökkenéséről számoltak be.

 vallalkozas_1

A kobotok a gyártási folyamatba viszonylag könnyen beilleszthető, biztonságos robotok, amelyek egyszerű feladatok elvégzésére, az emberi munka kiválására alkalmasak. A gyártási folyamatba történő beillesztésük igényel némi tervezést és előkészületet, de a gyakorlat azt mutatta, hogy rövid idő alatt ez a technológia is könnyen alkalmazható.

vallalkozas_2

Az eszközök használata során bebizonyosodott, hogy az kipróbált technológiák alkalmasak a munkavégzés során felmerülő mindennapi egészségügyi kockázatok csökkentésére, továbbá kimutatható volt a hatékonyság növekedése is.

A pilot projektben résztvevő vállalkozások a kipróbált eszközök rendszeres használatba törtnő bevezetéséhez részletes, írásos útmutatót kaptak.

Az eredményekről összefoglaló kiadvány és a döntéshozóknak szánt javaslatcsomag is készült.