Személyek – szerepek; ruhák - jelmezek

A megjelenés, mindig jelentős szerepet játszott az emberek megítélésében.

Mindannyiunkban él egy-egy kép (sztereotípia) arról,  hogyan is néz ki egy hiteles vállalkozó, könyvelő, ügyvéd, (befektetési) tanácsadó, autószerelő, állatorvos, varrónő, számítástechnikus, orvos, újságíró, felsővezető..., 

Egyes cégek éppen ezt, a sztereotipizálásra való hajlamunkat, (gyakran nem tudatos) „elvárásainkat” használják ki sikerük, hitelességük, a beléjük vetett bizalom növelése érdekében. 

Jobban megbízunk a légitársaságban és abban, hogy biztonsággal célba jutunk, ha a kapitány katonaira emlékeztető (azaz fegyelmet sugárzó) öltözéket visel és a légi kísérők is tekintélyt sugárzó (akár elegáns, akár könnyed) ruhákat öltenek magukra.

Az egyik kozmetikai márka attól (is) hiteles, hogy a munkatársai klinikai laborokban viselt köpenyekre emlékeztető stílusos formaruhát viselnek, mely azt sugallja, hogy a termék és a kiszolgálás is különösen professzionális, és magas színvonalú.

A filmesektől, színészektől, művészektől a kreatív, kényelmes öltözéket vesszük természetesnek.

Senki sem lepődött meg azon, hogy a  Lucasfilm eladásánál (szerződés aláírásakor), George Lucas és Bob Iger nem öltönyt viselt. Pedig jelentős üzletről volt szó – minden érdelemben. (Ugyanakkor Bob Iger (aki a Disney menedzsere) – mégsem hazudtolta meg annyira a „sztereotípiákat” – az üzleti öltözéket idéző sötétkék, begombolt kardigánnal és világoskék inggel…)

Olyan területeken, amelyek „komolyságot" feltételeznek:  pénzügyek, befektetések, perek, akkor tartunk valakit hitelesnek, ha ennek megfelelő az öltözéke is. Ezért hát az ügyvéden, (befektetési ) bankáron, (pénzügyi) tanácsadón a kiváló minőségű öltöny és a sikerességet és a megbízhatóságot „alátámasztó” státusszimbólumok.

Steve Jobs fekete garbója éppen úgy  „laza zseni” imázst volt hivatva alátámasztani, mint Mark Zuckerberg szintén ikonikus darabbá vált szürke pólója. (Azt azonban érdemes megjegyezni, ezeknek az öltözékeknek a „szerepük” megerősítésében van fontos helye, ugyanakkor, például alkalmi viseletként, mindketten megtalálták a megfelelő öltönyöket a szekrényeikben.)


Ez természetesen nem jelenti azt, hogy pont úgy kell kinéznünk, mint a szakmánk összes többi képviselője, de azt igen, hogy a megjelenésünkről (illetve cégtulajdonosként, vezetőként a munkatársak megjelenéséről) tudatosan érdemes gondolkodni:

Tudjuk milyen kép (sztereotípia, elvárás) is él, élhet mások fejében, a saját hivatásunk (vállalkozásunk) egy igazán sikeres képviselőjéről?

S ha ezt tudjuk, egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy csak ránk jellemző, mégis hiteles személyes, illetve céges imázs részét képező megjelenést alakítsunk ki.
dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó és coach

www.erdosetikett.hu

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]