Kézcsók? Igen? Nem?

Zavart, és kissé meglepett mosoly ült ki Laura Bush, az Egyesült Államok egykori first ladyje arcára, amikor Jacques Chirac Franciaország akkori köztársasági elnöke, 2003-ban, az Elysee Palotában való találkozásukkor, kezet csókolt neki.

Ez a gesztus, egy hölgy kézcsókkal való köszöntése, sohasem volt idegen Franciaország egykori elnökétől, de a protokoll szabályai szerint rendhagyónak számít, mint ahogyan a kézcsók, az „elvárt” üzleti viselkedéskultúrának sem része.

A kézcsók, mint üdvözlés, a hódolat jele, a szó valós és átvitt értelmében egyaránt. E hódolat szólhat a „hatalomnak”, innen magának a gesztusnak az eredete is, és szólhat a hölgynek, a tiszteletet kifejezve.

 

Az üzleti élet „nemsemleges”, mégis olyan kultúrákban, ahol a kézcsók az – üdvözlési - kultúra része, óhatatlanul, az üzleti életben is megjelenhet. Noha azt láthatjuk, hogy ez a gesztus mindinkább kiszorulóban van, érdemes ismerni néhány szabályt:

  • Hölgyként a legfontosabb tudnivaló: A nő sosem nyújthatja a kezét kézcsókra, ugyanakkor a gesztust kedvesen és természetesen elegáns fogadnia.

 

  • A férfi döntése, hogy a kézfogásra nyújtott kezet, derék és mellkas közötti magasságba, finom meghajlással kísérve, kézcsókra emelje.

 

  • A protokoll szerint a férfi csak szimbolikus gesztust tesz a kéz fölé hajolva, és csak jelzi a kézcsókot, azonban a szája nem érinti a kezet. (Erre a legszebb példa a fenti képen látható,  Denis Thatcher és Nancy Reagan 1988-as londoni találkozása.) A hangsúly ilyen protokolláris gesztusban a meghajláson, illetve a tiszteletadáson van.

 

  • Amennyiben egy férfi  kezet akar csókolni egy nőnek, a nő, csak finom kézvisszatartással jelezheti, hogy nem tart igényt a gesztusra és a „finomon” nagy hangsúly van. Grimaszolni, hovatovább elkapni a kezet, vagy pirulva a hát mögé rejteni azt, mindenki számára zavarba ejtő reakció és a későbbi személyes és üzleti kapcsolatot is beárnyékolja. 

 

  • Ha pedig egy férfi, egy társaságban egy nőnek kezet csókol, akkor ezzel a gesztussal meg kell tisztelnie a társaság többi hölgy tagját is. (Kivéve, ha a hölgy az édesanyja, nagymamája volt.)

 

  • Ez a szabály fordítva is igaz, ha egy nő hozzájárul, hogy egy társaság férfitagja kezet csókoljon neki, akkor fogadnia illik a társaság többi férfitagjának is hasonló hódolatát.

 

  • Noha a protokoll szerint a kezet nem szabad valóban megcsókolni, a valóság gyakran más, azonban kesztyűs kezet nem szabad, semmilyen körülmények között, megcsókolni.

 

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában tanácsra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]