Intelem, a pirosaknak

A jó modor „arany híd”, amelynek segítségével olyan emberekhez is közel kerülhetünk, illetve megtalálhatjuk a közös hangot, akik habitusa, vérmérséklete, világlátása távol esik a miénktől.

Ki ne kapott volna olyan e-mailt, amelyben nem szerepelt megszólítás, vagy csak egy egyszerű „Szia,”; amely minden különösebb tagolás nélkül, olykor a mondatkezdő nagybetűket is elhagyva, aláírás nélkül, vagy csak a név kezdőbetűjével „aláírva” érkezett?

Nos, ez a levél, nagy valószínűséggel, nem egy egyszerűen bárdolatlan embertől, hanem egy „pirostól” jött.
 
Ki is a „piros”?
 
Ma már több személyiség-, és viselkedéstipológiai rendszerrel is találkozhatunk: Hippokratészi kategóriák; Enneagram, MBTI, DISC stb.
Ez utóbbi, a DISC rendszer különböztet meg négy típust, a pirosat, a sárgát, a zöldet és a kéket. (Valamennyi mellé rendelve egy jelzőt is, melyek kezdőbetűje adja a rendszer nevét: a piros („
Dominance”) domináns, határozott; a sárga („Influencing”) befolyásoló, közvetlen; a zöld („Steadiness”) kitartó, nyugodt és a kék („Compliance”) szabálytisztelő, távolságtartó karakterű személyiségekre utal.) Természetesen nagyon ritkák a „tiszta” típusok, általában mindannyiunkban megjelenik valamennyi vonás, csak különböző dominanciával, illetve intenzitással.

A négy típus, négy világ.

Egy sikeres vállalkozó szinte elképzelhetetlen „piros” vonások nélkül, ezek a tulajdonságok, amelyek vezetőként fontosak sőt, erénynek számítanak: a cél- eredmény- és sikerorientáltság, a hatékonyság, a dinamizmus, a világos látásmód és fogalmazás, az, hogy nem fecsérli feleslegesen az idejét. Ezek az erősségek ugyanakkor a kommunikáció során, (mint például az e-mailnél) gyengeséggé válhatnak.
Amit egy „piros”, felesleges udvariaskodásnak, sallangnak vél, a többiek számára a „játék része”, az udvariasság, a tisztelet jele.
 
Jó döntés ezért, ha hajlamosak vagyunk mi is „piros-módra”, direkt stílusú e-mailt írni, „beiktatni” az e-mailekbe, a megszólítást (ami több, mint a keresztnév és az angolosan utána biggyesztett vessző), mondatokat és bekezdéseket formálni, és udvariasan, barátságosan zárni sorainkat. Hiszen levelezőpartnereink nem biztos, hogy mély viselkedés- és személyiségtipológiai ismeretekkel rendelkeznek, és bizony, ha más „típushoz” tartozik, megbántódhat a keresetlen stílus okán és könnyen arra a következtetésre juthat, hogy a levél írója nem céltudatos, hanem egyszerűen bárdolatlan, vagy még rosszabb…

Ez az „intelem” valójában nemcsak a pirosaknak szól,
a sárgáknak, kékeknek, zöldeknek is.
Különbözőek vagyunk, a világ ettől gyönyörű. Ahogy az e-mailes példa mutatta a jó modor (például, az etikettnek megfelelő levelezési stílus) aranyhíd, amelynek segítségével olyan emberekhez is közel kerülhetünk, illetve megtalálhatjuk a közös hangot, akik habitusa, vérmérséklete, világlátása távol esik a miénktől.

Bármely személyiség-, illetve viselkedéstipológiai rendszerben való jártasság, hasznos lehet az üzleti életben. A DISC rendszer viszonylag egyszerű, jó támpontokat adhat, ma már kiváló könyvek is elérhetőek, sőt létezik DISC rendszerű „profilozó” applikáció is.
 

dr. Erdős Zsuzsanna
üzleti etikett tanácsadó
 
Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.
 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]