Hat érv a mosoly mellett

A mosoly, a jó modor egyik alappillére, legyen szó a mindennapokról vagy az üzleti életről.

„Az igazi úr, az igazi úrinő arcáról ritkán tűnik el a szívélyes mosoly, magatartása előzékeny, szolgálatrakész, s ha beszélsz vele, figyelmesen és türelmesen hallgat meg.” – olvashatjuk a múlt század elején íródott Új Idők Illemkódexében

Egy régi kínai mondás pedig úgy tartja: Aki nem tud mosolyogni, ne nyisson boltot.

S míg, például Thaiföldet vagy Bhutánt a mosolygással, Kubát, Brazíliát a derűjével azonosítják, amíg legendás a japán és angol „udvarias mosoly”, nálunk közhelynek számít azt emlegetni, hogy nem mosolygunk eleget.

Egy kis inspirációként, érdemes végiggondolnunk, milyen érvek szólnak – üzleti és nemcsak üzleti szempontból - a mosoly mellett.

 

  1. Versenyelőny
Apple Inc., Four Seasons Hotels and Resorts, Starbucks Coffee Company, The Ritz Carlton, csak néhány azok közül a cégek közül, amelyeknek szolgáltatásai, ügyfél- és vendégkiszolgálásuk, legendás. A „legendás szolgáltatás”, az ügyfélélményt nyújtó és elkötelezettséget kiérdemlő szolgáltatás pedig, elképzelhetetlen kedvesség és mosoly nélkül.

Ugyanakkor, a barátságtalan viselkedésnek is ára van: Egy 2011-es amerikai kutatás szerint, a vásárlók 69%-a ,dönt úgy , hogy nem vásárol egy cégtől ismét, ha a cég munkatársa udvariatlan volt vele. Sőt, a válaszadók 58%-a javasolná családjának, barátainak és munkatársainak is, hogy nevásárolják meg az adott terméket vagy vegyék igénybe az adott szolgáltatást.

 

  1. Egy mosoly felér 2000 darab csokival
Ron Gutman, A mosolygás titokzatos ereje című szórakoztató előadásában idéz egy brit kutatást, amely szerint a mosoly ugyanannyi agyi stimulációt képes generálni, mint majdnem 2.000 darab csokoládé, illetve, hogy mosolyogni olyan stimuláló,mint 16 ezer angol fontot kapni készpénzben.

Miközben a mosoly csökkenti a stresszt hormonk szintjét (kortizol, adrenalin, dopamin) növeli az elégedettség érzést gerjesztő endorfint és csökkenti vérnyomásunk is.

  

  1. Hitelesebbek leszünk általa

Az fenti különleges érdekességeken túl, Gutmann hivatkozik a Penn State University tanulmányára is, amely szerint „amikor mosolygunk,nemcsak szimpatikusabbnak és udvariasabbnak tűnünk,de hozzáértőbbnek is”. Ez a hatás pedig, az üzleti életben kifejezetten előnynek számít…

 

  1. Úgy reagálunk rá, mint a mesebeli bűvös virág
 „Ha mosolyogsz, ő is ám”

Tesszük mindezt a tükörneuronjaink okán, és segítségével. Ahogy Daniel Goleman írja: A tükörneuronoknak épp ez a szerepük: visszatükrözik a másoknál észlelt cselekedeteket, s arra késztetnek, hogy utánozzuk, vagy legalábbis utánozni próbáljuk azt”.

Vagyis a mosoly – mosoly fakaszt!

 

  1. A vidám arc előnye
A mosoly a legkönnyebben felismerhető arckifejezés, közel 100 méter távolságról már észleljük és felismerjük.

Az Orbit Complet „Egészséges Mosoly” kampány szerint pedig, az emberek 69%-a vonzóbbnak tartja a mosolygós arcot, a szépen sminkelt (de nem mosolygós) arcnál.

 

  1. Érdemes megszívlelni az amerikai mondást: Keep smiling
Ha jól érezzük magunkat - mosolygunk, de kutatások (Paul Ekman és kutatótársai kísérletei) azt igazolták, hogy ez fordítva is igaz: ha mosolygunk (tudatosan, vagy „mesterségesen előidézve”) akkor is jobban fogjuk érezni magunkat.
A kísérlet szerint jobb hangulatba kerülhetünk, akár egy, a fogaink közé keresztbe helyezett ceruzával is.
 
Jó azonban tudni, a valódi mosolyt, a hamis mosolytól az különbözteti meg, hogy a szemkörnyéki izmok a valódi mosolyban részt vesznek, a „műmosolyban” nem.

 

Vagyis, ha mosolygunk:

  • jó kedvűnek nézünk ki, és jól is érezzük magunkat,
  • akire rámosolygunk, visszamosolyog ránk, 
  • és, mert (vissza)mosolygott, ő is jókedvűnek érzi magát…

 

Ha pedig valaki jól érzi magát valahol, illetve valaki társaságában, akkor szívesen visszamegy, illetve találkozik vele ismét…

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]