Első benyomás, egy fénykép alapján?

Mindannyian tudjuk: Az első benyomás különleges jelentőséggel bír.
Számtalan kutatás foglakozik a kérdéssel: Mennyi idő alatt alkotunk véleményt valakiről? Mennyire lesz tartós ez az álláspont? Megváltoztatható-e?

Ha az első benyomásról beszélgetünk, gyakran csak a személyen tett első benyomásra fókuszálunk. Sőt, hajlamosak vagyunk abba a csapdába is beleesni, hogy azt higgyük, ritkán teszünk első benyomást. Noha a valóság az, napjában többször tehetünk, teszünk is első benyomást és nemcsak személyes találkozásaink során. Ez a benyomás pedig közvetlenül vagy közvetve, hosszútávon befolyásolja a szakmai, illetve üzleti hitelességünkről kialakuló képet is.

Az első benyomás során kialakult „kép” úgy működik, mint egy napszemüveg, azaz kiszűr mindent, ami zavarja a „tisztánlátást”.

Ezeken a szemüvegen keresztül néznek ránk és nézünk mi is mindenkire. Kutatások pedig arra az egyrészt megnyugtató, másrészt fájdalmas igazságra mutattak rá, ha egyszer kialakult képünk lett valakiről, „akkor nehezen fogjuk az ennek ellentmondó tényeket nem hogy elfogadni, de észlelni is”, vagy ahogy Marcel Proust írja: „Az az elképzelésünk, amelyet egy-egy ismerősről tartós módon formáltunk, jó időre süketté vagy vakká tesz vele szemben.”

A személyes kontaktus mellett mások elbeszéléséből (erre épít a „suttogó propaganda”), de akár egy fénykép alapján is formálhatunk, – később mindent befolyásoló – első véleményt.

A Princeton Egyetem 2014-ben publikált kutatása szerint, még a személyes találkozásnál is rövidebb idő, (40 ezredmásodperc) alatt alkotunk véleményt valakiről, egy-egy fotó alapján. Sőt, a véleményünk ugyanarról a személyről merőben eltérő lehet attól függően is, milyen fényképével (fekete-fehér, komoly…) találkozunk, illetve a szerint is változhat az álláspontunk, hogy randi szándékkal vagy politikai választás okán alkotunk véleményt.

Fontos tehát, hogy tudatos legyen az internetes jelenlétünk. Legyen szó a céges oldalra feltöltött fotóról vagy a facebook-on megosztott képekről.

Kevés tehát, ha egy fényképről úgy érezzük, remekül sikerült. Ha beállítása vagy témája okán üzleti partnereink úgy vélhetik, nem tartozik rájuk a látvány, egy ilyen képpel, azt a nem kívánt hatást érhetjük el, hogy üzleti hitelességünk, személyes márkaként tudatosan építgetett képünk – akár helyrehozhatatlanul – sérül.
 

dr. Erdős Zsuzsanna
üzleti etikett tanácsadó
 
Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.
 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]