Dress for success VI. - Dress code és üzleti imázs

A sajtóban gyakran terjed futótűzként, ha egy-egy nagyobb cég öltözködési szabályzata, vagy annak egy része napvilágot lát. Így volt ez, amikor a svájci USB Bank, 43 oldalas dress code-ja lett elérhető, illetve néhány hete, amikor a Starbucks munkatársai aláírásgyűjtéssel „harcolták ki”, hogy ne kelljen takargatniuk egyes tetoválásukat.

A „dress code kérdésben” csábító lehet véleményt alkotni kívülállóként, azonban nem szabad elfelejteni: az öltözködés, a megjelenés, a céges imázs része és a cégek ismerik a piacukat! Különösen, ha például egy több mint 150 éves svájci bankról, vagy a gyorsétterem-piac trónkövetelőjéről van szó. Sikereik egyik kulcsa éppen az, hogy tudják, milyen nagy szerepet játszik a „vásárlói élményben” a munkatársaik megjelenése.

Ez a fajta tudatosság azonban nemcsak a multinacionális cégek és a franchise hálózatok kiváltsága. Sőt!

Érdemes ezért akár egy kisvállalkozás cégvezetőként is végiggondolni: Milyen előnyök származhatnak egy okosan kitalált dress code-ból:

 

Az arculat része

Az egységes megjelenés rendezettségre utal, a rendezettség megbízhatóságot sugall, ami bizalmat kelt, a bizalom pedig a vásárlói hűség egyik alapja.

Mindemellett az egységes megjelenés vagy formaruha remek reklámeszköz is: ahányszor meglátják a munkatársat – máris a cégre asszociálnak.

A más gépekre várakozó utasok is szívesen fényképezik például az ománi légi-utaskísérők stílusos eleganciát, és jegyzik meg a légitársaság nevét. Mindemellett megbízhatóbbnak és biztonságosabbnak tarjuk légitársaságokat, ha a kapitány, katonaira emlékeztető (azaz fegyelmet sugárzó) öltözéket visel.

 

Az öltözék hatással van a viselkedésre

Kísérletek igazolják, hogy viselt öltözék befolyásolta mások értékítéletét és megváltoztatta viselője hozzáállását, fellépését, gondolkodásmódját is, elég csak Ben C. Flecher professzorék vagy az FBI kíséreteire gondolnunk.

A dress code által megfogalmazott egységes megjelenés, az „egy közösséghez tartozás” élményét is nyújtja a munkatársaknak, akik így – ösztönösen - lojálisabbak egymáshoz is. (Egy egyetemisták között végzett kísérlet rávilágított, elég csak azonos melegítőfelsőt viselnünk, hogy elnézőbbek legyünk a másik hibái iránt.)

 

Az ügyféllel való azonosulás vagy a hozzá való igazodás

Az okosan kitalált dress code megakadályozza azt is, hogy alulöltözzük, és azt is, hogy túlöltözzük az ügyfelet.

Az üzleti életben fontos szempont, hogy mind a cégvezető, mind a munkatársak megjelenése megbízhatóságot és sikerességet sugalljon. Vigyázni érdemes azonban arra, hogy egy pillanatig se érezze azt ügyfelünk vagy partnerünk, hogy hozzánk képest túl szerény a megjelenése, vagy azt, hogy öltözékünkkel (és kiegészítőinkkel) versengeni akarunk vele.

Ha mégis így alakul, kellemetlenül érzi majd magát és olyasvalaki szolgáltatását veszi igénybe, ahol ezt a feszélyezettséget nem érzi.

 

Értékeket közvetít

Az ügyfelek, a vevők az értékrendjük mentén, érzelmeik által meghatározott döntéseket hoznak, ezért egy, az értékrendet kifejező megjelenés, jótékony irányba befolyásolhatja vásárlási döntéseiket is.

Az egyik nagy kozmetikai cég eladóinak orvosira emlékeztető fehér köpenyei: a tisztaság, a tudomány, a szakértelem üzenetét sugallják. Bátrabban merünk kérdezni egy okostelefonról, ha a munkatárs (egyen)pólóban van, mert megközelíthetőséget, nyitottságot, rugalmasságot sugall. Ahogyan hitelesebb egy költöztető cég munkatársa is, ha nett, egyforma, a cég logóját magán viselő megjelenésben lát neki otthonunk féltett kincseinek átszállításához. Ugyanakkor egy cukrászdában vagy a sarki fűszeresnél, az otthonosság, a családiasság hangulatát idézheti akár egy „nagymamakötény” is.


Nem minden cégnél jó ötlet a dress code. Ez igaz.

Vannak olyan területek ahol az a dress code, hogy nincs dress code. Ilyenek például az IT szektor startup cégei, hiszen ott a formabontó ötletek, dinamikus megoldások, a kreatív gondolkodás a (közvetítendő) érték, és a munkatársak egyedi öltözéke is az (olykor még tudatosan végig sem gondolt) imázs része.

 

Dress for success

Mind gyakrabban találkozhatunk itthon is ezzel az angolszász üzleti világban honos kifejezéssel. Fogalmazhatunk úgy is: Öltözzünk a sikerért.

Cégvezetőként érdemes hát végiggondolni, hogy a munkatársak és a saját megjelenésünk mennyiben segíti elő a cég sikerét…

 

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

 

 

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]