Dress for success III. - A bűvös hármas

„Az elegancia nem azt jelenti, hogy észrevesznek, hanem azt, hogy emlékeznek rád.” (Gioirgio Armani)

Gyakran keverik össze az eleganciát, az alkalmi viselettel, pedig elég csak az idézett Giorgio Armani által tervezett öltözékek sokféleségére gondolni: sportruházat, üzleti megjelenés, alkalmi öltözet - egyaránt lehet elegáns, kifinomult, igényes.

Ez nem azt jelenti, hogy neves brand-ek portékái, vagy méretre készült darabok nélkül nem lehet „tökéletes” a megjelenésünk, hanem azt, hogy ruhatárunk összeállításánál és az éppen aktuális „toalettünk” kiválasztásánál, jól döntünk. Annak érdekében, hogy ne egyszerűen „csak” divatosak, vagy stílusosak legyünk, hanem öltözékünk az etikett szabályainak is megfeleljen, három szempontot érdemes szem előtt tartanunk:

A megjelenésünk legyen önazonos, makulátlan és alkalomhoz illő.

 

Önazonos megjelenés

Ma sokan hivatkoznak az önazonosságra, az öltözék kiválasztása során.

Az önazonosság alapvetése, hogy tudjuk ki vagyunk, mit szeretnénk üzenni az öltözékünkkel magunkról. Önmagunk megmutatásában, meghatározó szerepe van a ruhadarabok, kiegészítők kiválasztásának és kombinálásának. Azt, hogy ezeket hová viseljük, már az „alkalomhoz illő” megjelenés kérdéskörébe tartozik.

Önazonos megjelenést alakíthatunk ki, ha

  • az alkatunknak (homokóra, téglalap, fordított trapéz…),
  • színvilágunknak (tél, tavasz…),
  • stílusunknak (klasszikus, romantikus, avantgard…)
  • korunknak

megfelelő darabokat, és öltözéket választunk.


A testalkatnak megfelelő öltözékkel kiemelhetjük előnyös adottságainkat, elrejthetjük – vélt vagy valós – gyengeségeinket. Nők esetében a „hivatásos öltöztetők” arra törekednek, hogy az öltözékkel a „homokóra” testalkatot sugallják, férfiak esetében a „fordított trapéz”, a vonzó alkat.

A hozzánk illő színválasztással élettel teli, egészséges, vonzó külsőt varázsolhatunk magunknak, ám ha rosszul választunk, éppen ellentétes hatást érünk el. Különösen igaz ez, az arcunkhoz közel viselt színekre.

A stílusunknak megfelelő megjelenés sokféleségében rejlő varázst, nők esetében jól mutatja például az „Elvált nők klubja” című film zárójelenete: a három krém színű összeállítás, a három különböző stílusú karakteren.Férfiak esetében pedig elég, ha csak a két utolsó James Bondra gondolnunk, két különböző karakter, két különböző stílus.

Ha nem a korunknak megfelelő öltözéket választjuk, üzleti partnereink, más terület vonatkozásban is megkérdőjelezhetik hitelességünket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a megjelenésünk ne sugalljon dinamizmust, megközelíthetőséget, vagy megbízhatóságot, sőt!

 

„A makulátlanság”

Bármennyire is önazonos a megjelenésünk, ha azzal nem sugárzunk jólápoltságot, a rólunk kialakuló benyomás sem lesz kedvező.

Az általunk választott ruhadarabok állapota az igényességünkről, önmaguk, az adott helyzet és - természetesen nem utolsó sorban - az azok iránti tiszteletről is árulkodik, akik társaságában éppen vagyunk.

Ugyanakkor a „holdudvar hatásnak” köszönhetően, a társaságunkban levők, a hanyag megjelenés vagy éppen ellenkezőleg a finom jólápoltság alapján, messzemenő következtetéseket vonhatnak le az üzleti megbízhatóságunkról is.

 

Alkalomhoz illő megjelenés

Hiába önazonos és makulátlan a megjelenésünk, ha az nem illik az adott alkalomhoz.

Érdemes betartani az írott és íratlan dress doce-ot, a szó konkrét és átvitt értelmében is.

Az alkalomhoz illő öltözék kiválasztásának képessége azt jelenti, tudjuk: egy-egy élethelyzet más-más (akár csak egy-két apró részletben, de különböző) megjelenést kíván.

A legszűkebben vett üzleti életben akkor lesz alkalomhoz illő a megjelenésünk, ha amellett, hogy „üzleti az öltözéket” választottunk, a tárgyalás körülményeihez, illetve a partnerhez igazítjuk megjelenésünket.

Érdemes óvatosnak lennünk: Ha nagyon túlöltözzük a partnert, úgy tűnhet (erőszakosan) dominálni akarjuk a kapcsolatot, ha pedig nagyon alulöltözzük, a másik fél iránti tisztelet hiányára utalhat, illetve a szakmai kompetenciánk is megkérdőjeleződik.

Amennyiben azonban két megfelelő öltözék között hezitálunk (az egyik kicsit elegánsabb, a másik kevésbé az) válasszuk az elegánsabbat, itt is igaz az elv: egy kicsit túlöltözni egy alkalmat kisebb baki, mint alulöltözni azt.

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

 

 

 

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]