Dress for success I. - Mennyire határozza meg az öltözékünk, a viselkedésünket?

A viselkedés- és öltözködéskultúra egyik sarokpillére, az alkalomhoz illő megjelenés.
Ma gyakran rúgják fel ezt az elvet, azzal magyarázva ruhaválasztási döntésüket, hogy nem érzik jól magukat a formálisabb öltözékben, illetve az nem fejezi ki a személyiségüket.
Mielőtt azonban lemondanánk a formálisabb öltözékről, fontoljuk meg Abraham M. Rutchick, a Kaliforniai Állami Egyetem pszichológia professzora gondolatát, aki kutatótársaival a formális öltözék (azaz az öltöny viselésének) gondolkodásra gyakorolt hatását vizsgálva, így összegzett:

„A formális öltözék viselésétől erősebbnek érezzünk magunkat és ez megváltoztatja a módot is, ahogyan a világot nézzük”.
 
Nem kell sokat bizonygatni, az üzleti életben ez a hatás mennyire fontos, sőt gyümölcsöző lehet, például egy tárgyalás során.
 
Az öltözék gondolkodásmódra gyakorolt hatásáról ugyanakkor a legemlékezetesebben talán Joe Navarro, az FBI egykori viselkedés elemzője ír, Árulkodó jelek című könyvében, egy FBI kísérlet kapcsán.
 
Kísérletükben az ügynököket két csoportra osztották. Mindkét csoportnak ugyanarra a túszejtési szituációra (túsz kiszabadítására) kellett tervet készítenie.

Az egyik csoport tagjai - a számunkra filmekből jól ismert – hivatali öltönyöket viselték, a másik csoport tagjai kiképzőruhában - sokzsebes mellény, nadrág, bakancs - láttak neki a feladat elvégzésének.
 
Az eredmény, még a kísérletet végzőket is meglepte!
 
Az a csapat, amelyik a formális öltözéket viselte, a túsz-probléma tárgyalásos megoldása mellett tette le a voksát, különböző tárgyalási stratégiákat kidolgozva.
A kiképzőruhás csapat, „dinamikus rajtaütést” tervezett, füstbombával, betörve az ablakokat, semlegesítve a fegyverest, kihozva a túszt.
 
„Mi volt az egyetlen különbség a két csoport között?
Az öltözékük! Pusztán attól, hogy másmilyen ruhában ülték körül az asztalt, más lett a mentalitásuk.
Az öltözetük határozta meg a hozzáállásukat, a tempójukat és a hangnemüket”
 
Kísérletek is alátámasztják, amit nap, mint nap mindannyian megtapasztalhatunk: a tartásunk, a gesztusaink is megváltoznak attól függően mit viselünk. Ráadásul nem elég,  az adott feladathoz általában megfelelő öltözéket választanunk. Érdemes a dress code-nak „megfelelő” öltözékválasztáson túl abban is tudatosan dönteni, hogy milyen stílusú, milyen színű öltözéket viselünk (ma már kutatások a színek viselkedésre gyakorolt hatását is bizonyították).
 
Válasszunk hát olyan ruhát, amely az általunk elérni kívánt cél (például, megállapodás, per helyett) érdekében, segíti a stratégiánkat.
 

dr. Erdős Zsuzsanna
üzleti etikett tanácsadó
 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.
 
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]