Döglött hal? Ropogtatás? Szendvics?

Az első benyomás meghatározó eleme a kézfogás. Naponta számtalanszor fogunk kezet, mert legyen szó férfiakról vagy nőkről, az üzleti életben az üdvözlés természetes módja a kézfogás. Mégis, ritkán foglalkozunk azzal, hogy jól fogunk-e kezet.

„Persze, hogy tudok kezet fogni”, gondoljuk megalapozottan vagy anélkül.
Könnyen hihetjük is, hiszen a kézfogás a mindennapi üzleti rutin része. Így ezzel is - mint mindennel, amit nap, mint nap teszünk - az a képzetünk alakul ki, hogy jól csináljuk - hiszen „működik”.

Valóban, "működik"? A kézfogásunkkal azt üzenjük magunkról, amit szeretnénk?

Érdemes odafigyelnünk egy kicsit erre a rutinra. 

Mindenkinek megvan az a rá jellemző mód, ahogyan kezet fog, amelyet persze – olykor meglepően nagy mértékben – befolyásolhat a hangulatunk, a helyzetben való tudatos jelenlétünk.

Ugyanakkor több olyan kézfogás-mód is létezik, amelyeket érdemes inkább kerülni, különösen, ha üzletről van szó.

  • Döglött hal

Talán a legáltalánosabban ismert kellemetlen kézfogási mód a „döglött hal”, amikor az érintett, csak odanyújtja a kezét, és amikor megfogjuk az a fura érzésünk támad, mintha nem is lenne csont a kezeiben. Ha valaki így nyújtja a kezét, általában a „kézrázásban” sem vesz részt és bizony komoly az esély arra, hogy ugyanezt a passzivitást tapasztalhatjuk majd az üzleti kapcsolat során is.

  • Az „ujjhegy” nyújtása

Kicsit elfordítva a csuklót, felülről (olykor merevebb, máskor lágyabb ujjakkal) azonban mégis csak az ujjainkat nyújtva kézfogásra - ez inkább nőkre jellemző gesztus, mely távolságtartást és modorosságot sugall. Nemcsak az üzleti életben érdemes kerülnünk ezt a kéznyújtási módot…

  • Ropogtatás

A kézropogtatás gyakori baki a kézfogás során. Ez a hiba fakadhat abból (különösen férfiaknál ), hogy fogalmuk sincs arról, milyen erősen fognak kezet, így aztán összeroppantják – különösen a női partner – kezét.

A „satuba került” kezű fél ugyanakkor könnyen arra következtethet: partnere dominanciára törekszik, vagy ami még rosszabb: agresszív a személyisége. Pedig csak határozottan szeretett volna kezet fogni...

  • Szendvics
A szendvics kézfogás ereje kifogástalan. Különlegességét az adja, hogy mindkét kéz részt vesz benne: a másik kéz „betakarja” a kézfogásban részt vevő  kezet (mintegy melengetve).

Önmagában a kétkezes kézfogás nem „rossz”, ha csakugyan bizalmas a kapcsolat, és erre a bensőséges gesztusra az egymáshoz fűződő viszony feljogosít. Az üzleti életben, különösen első találkozás alkalmával azonban manipulatívnak hathat ez a gesztus, és a másik fél túl bizalmasnak érezheti.
 
  • Felülről kezdeményezett kézfogás
A dominanciára törekvés jellemző gesztusaként jelenik meg a lefelé fordított tenyérrel kezdeményezett kézfogás. Az üzleti életben, a férfiaknál meglepően gyakran látható. (Sajnos, néha tanítják is, mint domináns pozíciót elérő, manipulatív gesztust.)

Egy külső szemlélő számára furán megmosolyogtató helyzet akkor alakul ki, amikor a másik fél (ösztönösen, vagy ismerve a „trükköt”), „normál síkba” kívánja hozni a kézfogást, mintegy visszaállítva az egyensúlyt és ennek a folyamatnak az eredménye egy „mini-szkander” lesz.  Ha pedig egy üzleti kapcsolat így kezdődik…

 

Érdemes figyelnünk hát a kézfogásunkra, mert – tudtunkkal vagy anélkül -  sokat elárul rólunk.

 

… és ne csak a kézfogásunkra figyeljünk, hanem arra is, hogy a kézfogás során partnerünk szemébe nézünk,  és ne feledjünk el mosolyogni,…

 

…igen, a férfiak is!

 

dr. Erdős Zsuzsanna

üzleti etikett tanácsadó

 

Amennyiben üzleti etikett témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt, vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]