Katás adózás hazánkban

Négyszázezernél is több egyéni vállalkozó katázik hazánkban. Harkai István szerint érdemes megőrizni a kisadózó vállalkozások tételes adóját (katát).

A magyar adórendszer követése és értelmezése nemcsak a vállalkozóknak, de még a könyvelőknek is gyakran összetett feladat. Egyszerűsége miatt a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) bevezetése óriási előrelépést jelentett hazánkban.
 
Harkai István, a Minősített Könyvelők Egyesületének elnöke kiemelte: „A kata legnagyobb előnye és érdeme a mai napig az egyszerűsége”. Hozzátette: tapasztalataik szerint ez az adózási mód nagyban segítette a gazdaság fehérítését, valamint vonzóvá és egyszerűvé a vállalkozások működését.
 
Harkai István szerint mindenképpen érdemes megőrizni a katát a részletek finomítása mellett. „A kata 2013-as bevezetése óta nem változott az adó mértéke, főállású egyéni vállalkozó esetében ez továbbra is havi 50 ezer forint. Ezalatt a minimálbér összege több, mint a duplájára emelkedett, az átlagbér 2,3-szorosára növekedett” – mutatott rá a katával kapcsolatos talán legfontosabb problémára az elnök.
 
G.B.

 
(Forrás: profitline.hu)
Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]