Pályázati tanácsadók

A pályázatok kiírói, elbírálói és professzionális készítői egyetértenek abban, hogy a pályázatok készítése és menedzselése önálló szakmává nőtte ki magát 2004 óta. A bürokratikus pályázási és elszámolási rendszer buktatóinak kikerülése komoly felkészültséget, és nagy figyelmet igényel.  Egy egyszerűbb pályázat megírása és benyújtása nem lehetetlen szakértő bevonása nélkül is, de érdemes elgondolkodni, hogy vajon az üzletmenetre, vagy egy pályázat megírására fordítja-e az időt akár heteken keresztül.

Ha úgy dönt, hogy pályázati tanácsadó segítségét veszi igénybe, nagy felhozatalból választhat. Bár a pályázatírói piac a 2006-os nagy pályázati leállást követően letisztult, a mai napig igen sokan foglalkoznak pályázatírással, és projektmenedzsmenttel.

A megfelelő tanácsadó kiválasztásakor érdemes figyelembe venni a következő szempontokat:  

  • Mióta van a piacon az illető vállalkozás?

A pályázatok megírása és későbbi gondozása komoly vállalati kultúrát, folyamatmenedzsmentet igényel, ami csak hosszú idő és sok gyakorlati tapasztalat után alakul ki.

  • Mit vállal a pályázatíró?

Fontos tudni, hogy a pályázaton elnyert támogatás mindaddig visszavonható, amíg a projekt úgynevezett fenntartási időszaka le nem jár. Csak olyan tanácsadót érdemes választani, aki valamennyi, a pályázattal kapcsolatos teendőt elvállalja. Azzal, aki csak megírja a pályázatot, majd annak sikeressége esetén felveszi a sikerdíjat, és veszi a kalapját, tárgyalni sem érdemes leülni.

  • Milyen referenciái vannak a tanácsadónak?

Az elégedett ügyfél minden szónál ékesebben beszél, akivel elégedettek az ügyfelei, annak könnyen hozzáférhetők a referenciái. Az ilyen tanácsadó iroda iránt komolyabb lehet a bizalom.

  • Milyen áron és milyen fizetési feltételekkel dolgozik?

A pályázatírás kifejezetten sikerdíjas szolgáltatás, ahol egy alacsony megírási díj után a sikeres pályázaton elnyert összeg százalékában kerül meghatározásra a sikerdíj. Valamilyen minimális díjat minden magára valamit adó pályázatkészítő kér, aki hajlandó díj nélkül is, kizárólag sikerdíjért dolgozni, azzal érdemes nagy körültekintéssel szerződést kötni. Fontos tudni, hogy a lebonyolítás sok esetben összetettebb, komolyabb munka, mint a pályázat megírása, ezért ára is ahhoz igazodik. A pályázati tanácsadók jelentős része a sikerdíjat a támogatási szerződés megkötésekor kéri, a lebonyolítással kapcsolatos díjait pedig a projekt ütemezése szerint.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]