Az NFÜ eljárást indít azon cégek ellen, melyek nem tettek eleget adatszolgáltatási kötelezettségeiknek

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 2013 szeptemberében visszamenőleges vizsgálatokat indított a pályázati források átlátható felhasználásáról.

Az Európai Unió célja, hogy közösségi forrásokhoz csak átlátható szervezetek juthassanak. Magyarország az alaptörvényében is rögzítette, hogy közpénzeket csak átlátható szervezetek kaphatnak.

 

Az NFÜ az elmúlt időszakban több mint 46 ezer cégnek és civil szervezetnek küldte el az új és átfogóbb tartalmú átláthatósági nyilatkozatot. A kedvezményezetteknek az átvételtől számított 8 nap állt rendelkezésre a nyilatkozat kitöltésére.

 

A felülvizsgálatok célja, hogy az NFÜ tiszta helyzetet teremtsen, láthatóvá téve, hogy az elmúlt években támogatásra jogosult cégek hol adóztak a támogatásokból megvalósított fejlesztések eredményeképp keletkezett jövedelem után.

 

Azoknak, akik valamilyen oknál fogva nem vették át vagy még nem küldték vissza a nyilatkozatot, az NFÜ többször is kiküldte az értesítést. Október 14-én harmadik alkalommal ismételték meg az átláthatósági nyilatkozat kiküldését.

 

Az NFÜ honlapján szombaton megjelent lista szerint összesen 2493 cég nem vette át harmadik felszólításra sem az értesítést, és ezzel nem tett eleget a támogatási szerződésben foglalt nyilatkozattételi, adatszolgáltatási kötelezettségének.

 

A lista a www.nfu.hu/atlathatosag oldalon megtekinthető.

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a mai napon megkezdi az elállási eljárást a listán szereplő szervezetekkel szemben.

 

Az elállás a gyakorlatban annyit jelent, hogy azok a cégek és egyéb szervezetek, amelyek nem tettek eleget a vállalt tájékoztatási kötelezettségüknek, elvesztik a korábban számukra megítélt támogatási összeget. Ha korábban lehívásra került az összeg egy része vagy egésze, azt kamatostul kell visszafizetniük.

 

Az elállási eljárással jelenleg érintett cégek által elnyert projektek összértéke 45-50 milliárd forint.

 

Ezen szervezetek esetében vizsgálni kell azt is, hogy egyszerű mulasztásról van-e szó, vagy a nyilatkozat átvételének megtagadása egyéb visszaélések eltitkolását szolgálta – jelentette ki Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikáért felelős helyettes államtitkára.

 

A megnyitott oldalon folyamatosan közzéteszik azoknak a cégeknek és civil szervezeteknek a listáját, amelyek a vizsgálatok során nem minősültek átláthatónak.

 

Az ellenőrzések befejezése után nagyjából 50 és 100 milliárd forint közötti fejlesztési forrás szabadulhat fel, melyet újabb fejlesztésekre fordítanak majd.

 

Csepreghy Nándor kitért arra is, hogy a következő, 2014-2020-as uniós költségvetési ciklust úgy szeretnék elkezdeni, hogy tisztán lássák, a jelenlegi ciklusban ki, milyen célra és mekkora forrást használt fel.

 

Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy egy pályázatból megvalósuló projekt esetében a pozitív döntés csak az első lépés. A Támogatási Szerződés aláírásától a Fenntartási Időszak végéig számos adminisztratív követelménynek és szigorú eljárásrendeknek kell megfelelni, hogy a projekt sikeresen megvalósuljon és lezáródjon.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]