PDF letöltés

Tippek A és B típusnak

Néha érdemes egy kicsit megállni és átgondolni az alábbi tanácsokat.

Tippek az A típusnak

 

Az A típusú viselkedés három leggyakoribb stresszforrása:

 

·      Időzavar

·      Agresszív magatartás

·      Versenyszellem

 

Érdemes átgondolni az alábbi tanácsokat.

 

1.     Tervezés

Egész nap csak kapkodni fog, ha nem tud rangsorolni feladatai között. Készítsen listát és haladjon aszerint.  Érdemes rangsorolni a tennivalóit és intézze azokat eszerint.  Ne felejtsen el határidőket írni! Ne a legkönyebb feladattal kezdjen.

 

2.     Munkamegosztás

Sokszor úgy gondolják, hogy saját maguk is megtudják csinálni a feladataikat, és ezért az utolsó pillanatban kérnek segítséget.

Tervezzen a kapacitással, vonjon be másokat is. Ha kiadta a feladatot, ne avatkozzon be a munkájukba, előre megbeszélt időpontban ellenőrizze őket.

 

3.     Figyelem fejlesztés

Két fülünk és egy szánk van: használjuk azokat ilyen arányban. Az odafigyelés lelassít, segít átgondolni a dolgainkat.

 

4.     Szervezés

Sok és sokféle feladatot tudnak bevállalni, nem törődve a szüksége idővel. A határidőnapló segíthet, de csak akkor, ha használata be is épül a napi rutinba.

Ha nem vállal el mindent, akkor marad ideje és még gyakorolja is a nemet mondást.

 

5.     Pihenés

A lelkiismeret furdalás nélküli pihenés. Ezt kell megtanulni. Ne sajnálja magától, hiszen sokat dolgozik. Ha lehet csempésszem be a napi rutinba pár perc nyugalmat. Ha megtanul relaxálni, és használja, akkor nagyot lépett előre.

Tippek a B típusnak

Bár úgy tűnik az A típusú viselkedés a veszélyeztetettebb a stresszhatásokkal szemben, a B típusú viselkedésben is rejlik stresszkockázat. Úgyhogy a B típusúak nem dőljenek hátra, hogy nekik nem kell tenni semmit. Érdemes az alábbiakra odafigyelni:

Ne legyen szélsőségesen maximalista! Csak az adott feladatra koncentráljon, nem kell mindig, mindent tökéletesen megcsinálni.

Legyen határozott, képviselje az érdekeit. Ne halogasson.

Jelöljön ki egyértelmű célokat, hogy megállítsák a feladatok közötti sodródást!


Soós István

szakpszichológus

 

Amennyiben stressz témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.