PDF letöltés

Stressz és személyiség

Az A és B típusú személyiség eltérően kezeli a stresszorokat.

Az A-típusú személyiség arról ismerszik meg, hogy állandó rohanásban van, folyamatosan sürgeti környezetét és saját magát, és egyfolytában stresszel.

 

Könnyen felismerhető agresszív, nyughatatlan stílusáról, teljesítményorientáltságáról és minden helyzetben jelentkező versengésre való hajlamáról. Az A típusú személyek így versenyt futnak az idővel, türelmetlenek, nem nagyon tudnak lazítani és nem is élvezik a pihenést, ráadásul könnyen dühbe gurulnak, különösen ha várakozniuk kell, vagy hozzá nem értő emberekkel találkoznak.

Bizalmatlanságuk miatt környezetet állandóan figyelik, ellenőrizik. Állandóan versengés provokálnak, mivel folyamatosan bizonyítani akarnak, és konfliktusokba kerülnek. Gyakran bosszankodnak, idegesek, feszültek.

 

Az A-típusú személyiség érdekes módon nem a személyiség-lélektan felől került a köztudatba, hanem az orvostudomány fedezte fel. Az utóbbi évtizedekben vették észre azt a jelenséget, hogy szívinfarktusok, egyéb koronária-megbetegedések és sztrókok áldozatai között igen nagy számban fordulnak elő olyan emberek, akik a fenti leírásnak alapvetően megfelelnek.

Azonban nem csak az időkényszer és a versengés a legfontosabb összetevő ennél a személyiségnél, hanem az ellenségesség. Dühös, ideges, feszült helyzetben az ilyen emberek vérnyomása, szívritmusa és hormonszintje emelkedik mely komoly rizikófaktort jelent. Az ilyen emberek általában fiatalabb korban halnak meg, mint azok, akikre ezek a személyiségvonások nem jellemzőek. Ez utóbbiakat egyébként a szakirodalom B-típusú személyiségnek nevezi.

 

Mindezek hátterében valószínűsíthetően az eltérő idegrendszeri működés áll. Amikor a B-típusú személyek dühösek, idegesek, az idegrendszer erre a feladatra specializálódott része  egyszerűen bekapcsol és megnyugtatja, letompítja őket. Az A-típusú személyek idegrendszerének ez a területe valószínűleg másképpen reagál. Ha dühösek, elönti szervezetüket az adrenalin és ebben az izgatott állapotban maradnak, ezért reagálnak olyan vehemensen és érzékenyen az eseményekre.

 

A-típusú vagyok?

Válaszoljon az alábbi kérdésekre, és megtudhatja, A-típusú személyiségek csoportjába tartozik-e. Ha több, mint 8 kérdésre igennel válaszolt, jó esélye van arra, hogy A-típusú személyiség.

 

·       Két dolgon gondolkozik, vagy két dolgot csinál egyszerre.

·       Egyre több tevékenységet tervez egyre kevesebb időre.

·       Nem veszi észre és nem is érdeklődik a környezete és a szép dolgok iránt.

·       Sürgeti mások beszédét.

·       Indokolatlanul izgatott, amikor sorban kell állnia, vagy amikor úgy érzi, hogy az előtte haladó kocsi túl lassan halad.

·       Úgy gondolja, hogy ha valami jól legyen megcsinálja, akkor azt magának kell elvégezni.

·       Gesztikulál beszéd közben.

·       Gyakran himbálja a lábszárát és csettintget beszéd közben.

·       Robbanékonyan beszél, és gyakran használ obszcén szavakat.

·       Túlértékeli a pontosságot.

·       Nehezére esik, hogy csak üljön, és ne csináljon semmit.

·       Szinte minden játékot győzelemre játszik, még ha a gyermekeivel is játszik.

·       Számokban méri saját és mások teljesítményét.

·       Beszéd közben cuppant, bólogat, ökölbe szorítja a kezét, veri az asztalt.

·       Gyakran pislog és emelgeti a szemöldökét

 

 

 

Soós István

szakpszichológus

 

Amennyiben stressz témában konzultációra van szüksége, kérem írjon itt vagy hívjon a +36 1486 1800 callcenter-en keresztül.